U trendu

Antidoping agencija Srbije i UEFA potpisali ugovor o saradnji

BEOGRAD – Antidoping agencija Srbije i Evropska fudbalska unija (UEFA) potpisali su danas ugovor o saradnji.

Ispred Antidoping agencije Srbije (ADAS) ugovor je potpisala direktorka Milica Vukašinović Vesić, a sa druge strane šef antidoping i medicinske službe UEFA Mark Vuiljamo

„Veoma smo srećni što imamo mogucnost da potpišemo ugovor sa UEFA o saradnji i što će se naša saradnja produžiti na svim nivoima i nastaviće se u buduće. ADAS ima cetiri potpisana ugovora sa UEFA. Učestvovaćemo u razmeni informacija i podataka kako bi obezbedili bolje plasiranje naših sportista, odnosno fudbalera“, rekla je Vukašinović Vesić.

Ona je objasnila da je sada praktično saradnja samo ozvaničena jer UEFA ima taj princip kada se neki od klubova te države plasira u Ligu šampiona.

„Mi zahvaljujući dobrom rezultatu Crvene zvezde imamo to zadovoljstvo da potpišemo ovaj ugovor. Naši sportisti, posebno fudbaleri Crvene zvezde će u narednom periodu imati obavezu dostavljana obrazaca o lokaciji, to nisu imali do sada“

„To podrazumeva da sportista mora da kaže u kojih sat vremena doping kontrola može da dođe da ga testira. Insistiraćemo kao i UEFA na edukaciji ne samo u prvoj ligi, već i u nižim rangovima, Jako je važno da dopremo do svih njih da bi shvatili šsta je to doping išta potencijalno može da bude problem“, istakla je Vukašinović Vesić.

Predstavnik UEFA Vuiljamo zahvalio se FŠ kao domaćinu i izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

„Sporazum će mnogo značiti i UEFA i Srbiji, zato što se sam sporazum sastoji u tome do veće saradnje, lakše razmene informacija i svih ostalh podataka koji će biti vršeni i olakšati razmenu podataka i vama i nama“.

On je dodao da treba da se radi ozbiljno za svaki sport bez obzira da li je i koliko doping zastupljen u njemu.

„Fudbal i nije toliko mnogo pogođen primerima dopinga u odnosu na druge sportove, odnos je jedan prema pet, 1,7 procenata. Ali to ne znači da ne treba da se radimo jako ozbiljno i vredno, a pre svega da se fokusiramo na edukaciju. Bitno je da svaka zemlja povede računa o mladim igračima, kako ne bi greškom npr. popili lek, vitaminski suplement ili pojeli neki dodatak u ishrani koji su prihvaćeni, ali sadrže ne dozvoljenu supstancu“

Kako je naveo, od samog osnivanja Svetske antidoping agencije (VADA) sastavljen je kodeks koji mora da se primeni u svakoj zemlji, svakom sportu i principu.

„Osnovano je i posebno odelenje koje će se baviti pitanjima antidopinga. Stvari su postali mnogo jednostavnije jer smo se povezali. Srbija nije prva već 33. zemlja, sada mnogo lakse mozemo da dopremo do podataka“, zaključio je Vuiljamo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.