Antidoping čelnici tražili izbacivanje Rusije sa narednih ZOI

Grupa od 17 svetskih čelnika antidopinga tražila je danas da se Olimpijski komitet Rusije izbaci sa predstojećih Zimskih igara.

„Sportskim liderima i organizacijama ne bi trebalo davati olimpijski kredibilitet kada namerno krše pravila i pljačkaju čiste sportiste“, navodi se u saopštenju.

Zahtev su izmedju ostalih potpisali vodeći ljudi antidoping agencija SAD, Britanije i Australije.

Navodi se da bi trebalo da postoji put za ruske sportiste da se takmiče van tima svoje zemlje ako mogu da dokažu da su podložni jakim antidoping procedurama.

Istražitelj Ričard Meklaren izneo je dokaze o državnom sponzorisanju dopinga u Rusiji, dok je vlada te zemlje to negirala.

Svetska antidoping agencija (WADA) je u medjuvremenu odbacila slučajeve dopinga za 95 ruskih sportista, od 96 koliko je razmatrano.

Svi potiču iz istrage Meklarena, koji je bio zadužen za detaljno upućivanje dokaza o dopingu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

WADA je saopštila da tih 95 slučajeva ne sadrže dovoljno dokaza koji bi rezultirali dopingom. Postoji najmanje 900 slučajeva pod istragom.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Za razliku od svih drugih sportista, koji se samo zdravo hrane i treniraju, samo se Rusi drogiraju! Ih, ta nemojte kasti! Pa profi-sport je leglo raznih narkomanija, možda se samo neki siroti Afrikanci ili Pacifikanci ne drogiraju. Novo sportsko geslo je U ZDRAVOM TELU DOPING NA DELU!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike