AP: Platini će se kandidovati za predsednika Fife

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini kandidovaće se za predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i to planira da objavi ove nedelje.

Zvaničnici bliski Platiniju, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su danas agenciji Asošiejted pres da je bivši francuski fudbaler odlučio da se kandiduje za predsednika Fifa i na njenom čelu zameni Sepa Blatera.

Oni su naveli da je Platinija ohrabrila podrška većine lidera Fifinih konfederacija.

Petorica od šestorice kontinentalnih lidera Fife, uključujući i Platinija, bili su prošle nedelje u Sankt Peterburgu na sastancima Fife i žrebu za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Platini tada nije želeo da govori o mogućoj kandidaturi.

Izbori za predsednika Fife održaće se 26. februara naredne godine, a kandidati moraju da se prijave do 26. oktobra.

Platini, koji je i potpredsednik Fife, mogao bi da bude prvi ozbiljni kandidat, a moguće je da će se kandidovati i pojedini bivši potpredsednici svetske kuće fudbala iz Azije.

Blater je krajem maja dobio svoj peti predsednički mandat, pošto je u prvom krugu na izborima sa 133:73 pobedio princa Alija bin el-Huseina iz Jordana. Platini se tada nije kandidovao.

Švajcarac je 2. juna podneo ostavku posle velikih pritisaka zbog hapšenja nekolicine visokih zvaničnika Fife u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Blater (79) nije povezan sa malverzacijama, ali se izbor Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine smatra kontroverznim.

(Beta)

Ostavite komentar