U trendu

Atletičari Srbije najavljuju nove uspehe

Evropsko prvenstvo u Amsterdamu bilo je najuspešnije do sada za srpske atletičare, koji su danas obećali još bolje rezutate u budućnosti, a posebno na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

„Ovo je bilo naujspešnije Evropsko prvenstvo za Atletski savez Srbije od kad postoji. Od 11 atletičara njih sedam je bilo u finalu, a osvjene su dve medalje, zlatna i bronzana. Naravno, očekivali smo i imali šanse za više odličja, ali atletika je takav sport“, rekao je predsednik ASS Veselin Jevrosimović na konferenciji za novinare u Atletskoj dvorani u Beogradu.

Ivana Španović, koja nije bila na konferenciji za medije jer je nastavila pripreme za Rio, osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj, skokom od šest metara i 94 centimetara. Mihail Dudaš je osvojio bronzu u desetoboju sa 8.153 boda.

„Imao sam velike probleme s povredama, velike padove bez uspona, bilo je izuzetno teško, ali sam imao veliku podršku porodice i ASS-a. Ovo nije moja medalja, ovo je naša medalja“, rekao je Dudaš.

On je istakao da u Rio odlazi rasterećen, jer je ispunio svoj životni cilj, ali i obezbedio penziju.

„Seniorska medalja na otvorenom je nešto što prižuljkujem celog života. Da li je došlo do pražnjenja? Jeste, ali je mnogo više olakšanja, jer sam ovom medaljom zaslužio nacionalno priznanje i nacionalnu penziju koja će me čekati i koja garantuje neku sigurnost u životu. Sa velikim olakšanjem i velikim rasterećenjem odlazim u Rio, bez nekih plasmanskih očekivanja. Želim da se odmorim, pripremim i da uživam u OI“, rekao je Dudaš.

Amela Terzić je finale trke na 1.500 metara završila na poslednjem, 12. mestu.

„Nisam zadovoljna finalom. Jako sporo je krenulo i svi smo čekali kada će neko da krene napred. Za mene je na kraju bilo prekasno. Nadam se da ću na sledećim takmičenjima nastupiti bolje za svoju državu. Cilj mi je da održim formu za Rio da bih tamo mogla dobro da nastupim i da, pre svega, pobedim Evropljanke, jer će sve one doći sledeće godine na dvoransko Evropsko prvenstvo“, rekla je Terzićeva.

Finale u bacanju diska Dragana Tomašević završila je na 11. mestu.

„Posle tri godine pauze, učestvovala sam na četvrom finalu na mom petom evropskom prvenstvu. U finalu je moglo bolje, nisam se najbolje snašla, ali se nadam da ću to da ispravim u narednom periodu. Ono što nas očekuje su Olimpijske igre, moje četvrte. Nadam se da će biti nauspešnije do sada. Ima vremena da isprave greške iz Amsterdana“, rekla je Tomašević.

Asmir Kolašinac je zauzeo peto mesto u finalu bacanje kugle, a on se prvo izvinio novinarima na svom ponašanju u Amsterdamu, objasnivši da je prolazio kroz težak period.

„Želim prvo da se izvinim novinarima i Radio televiziji Srbije što sam ih nakon takmičenja eskivirao, jer nisam bio raspoložen za razgovor, iz razloga što bih poslao lošu sliku o sebi. Prošao sam kroz težak period poslednjih desetak meseci, obnavljao sam tri puta istu povredu i nisam došao potpuno spreman na EP. U toku takmičenja sam osetio da mogu do medalje, ali jedna mala nepažnja me je koštala medalje“, rekao je Kolašinac.

„Sezona nije završena, ona je na polovini, čeka nas jedno od najvećih takmičenja ikada i nadam se da ćemo se ponovo videti krajem avgusta sa još lepšim vestima“, dodao je Kolašinac.

Kolašinac je naveo da se nada da će biti potpuno spreman u Riju.

„Cilj je bio da budem najspremniji u Riju, a da u Amsterdanu budem na 90 odsto. Povredio sam nerv u donjem delu ledja, nije strašno, ali je dovoljno da vas izbaci iz ritma. Mene noge nisu slušale i to je jedini problem zašto sam loše bacao u Amsterdamu. To je loše iz mog ugla, možda to nekom deluje dobro. Ja se ne slažem s tim i ne želim da budem u blizini ljudi koji kažu da je to dobro. Ja sam razočaran, mislim da sam spreman za mnogo veće domete“, rekao je on.

Dodao je da mu je cilj da u Riju bude bolji neko na prethodnim Igrama, da bude medju prvih pet-šest takmičara.

„Nadam se da ću biti potpuno spreman i da ću ući u borbu za medalju. Postoje dva bacača koje ja ne mogu da pobedim kad su maksimalno spremni, a treće mesto je otvoreno za tri do četiri bacača medju kojima sam i ja“, rekao je Kolašinac.

Lazar Anić je u finalu u skoku u dalj u Amsterdamu zauzeo 10. mesto, iako mu je to bilo prvo veliko takmičenje.

„Ovo je moje prvo veliko takmičenje, uvek sam bio negde na granici da ispunim normu, konačno ove godine sam zdrav i to su pokazali rezultati… Verujem da od mene niko nije očekivao neki bolji plasman, ja sam znao da sam spreman. U finalu sam napravio par grešaka koje su me koštale ne samo ulaska u top osam već i medalje. Žao mi je što sam ispustio šansu da ispunim normu za Rio“, rekao je Anić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar