U trendu

Bah: Sportske organizacije moraju da se očiste da očuvaju kredibilitet

Sportske organizacije moraju u 2016. godini da rade više nego ikada kako bi „očistile svoje uloge“, posle godine pune doping skandala i korupcije koje su narušile olimpijski pokret, rekao je danas predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Bah je u novogodišnjoj poruci rekao da ceo olimpijski svet mora da ispuni očekivanja javnosti po pitanju integriteta i da čuje njegov poziv od pre godinu dana „da se promeni ili da bude promenjen“.

„Moraju se pogledati dogadjaji iz prethodnih 12 meseci da bi se shvatilo da je ta poruka sada još hitnija kako bi se očuvao kredibilitet sportskih organizacija i da se zaštite ‘čisti’ sportisti. Bez sumnje, nedavni dogadjaji u pojedinim sportovima bacaju senku na ceo svet sporta“, naveo je Bah.

Bah nije naveo o kojim sportovima i organizacijama je reč, ali je očigledno mislio na korupcionaški skandal u Medjunarodnoj fudbalskoj federaciji (Fifa) i navode o prikrivanju dopinga ruskih atletičara u koji je umešana Medjunarodna atletska federacija (IAAF).

On je dodao da javnost traži etičko ponašanje sportista i sportskih organizacija.

„Naša zajednička odgovornost u olimpijskom pokretu je da obezbedimo nove odgovore na nova pitanja“, rekao je Bah.

U sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu u maju je uhapšena nekolicina visokih funkcionera Fife, a osmogodišnje suspenzije dobili su predsednik te organizacije Sep Blater i predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini.

Blater je bivši član MOK.

Atletski savez Rusije suspendovan je posle izveštaja Svetske anti-doping agencije u kome je navedeno da je država podržavala i prikrivala doping.

Bivši predsednik IAAF Lamin Dijak uhapšen je i optužen za korupciju i pranje novca i sumnjiči se da je uzeo novac za prikrivanje pozitivnih doping testova u Rusiji.

Bah je rekao da sportske organizacije i nacionalni olimpijski komiteti moraju da primene reformski program MOK „olimpijska agenda 2020“ i primene pravila.

„Pozvali smo ih i očekujemo da će sve sportske organizacije pratiti naše vodjstvo“, rekao je Bah.

On je naveo da je MOK predložio da sportske organizacije ne obavljaju doping testove, kako bi sistem bio nezavisniji i kredibilniji.

MOK želi da se uvede nezavisan anti-doping program uoči Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.