U trendu

Bertomeu: Šampion ABA lige u Evroligi, najmanje tri mesta u Evrokupu

Predsednik košarkaške Evrolige Djordji Bertomeu rekao je danas da će naredne sezone šampion Jadranske lige igrati u Evroligi, a da će najmanje tri ekipe igrati u Evrokupu i dodao da novim formatom najelitnijeg evropskog takmičenja nije predvidjeno dodeljivanje specijalnih pozivnica.

„Ponuda je da ABA dobije jedno garantovano mesto u Evroligi i najmanje tri u Evrokupu, ponuda je ista za sve. Uslov je renking, kada to proučimo idemo dalje, organizacija, finansije, infrastruktura. Ali, ne vidim većih problema. Trenutno ne treba govoriti o više detalja. Evroliga ulazi u zanimljiv proces restruktuiranja takmičenja, a glavni cilj tog projekta je da se poboljša kvalitet i da navijačima ponudimo bolji proizvod. Sledeće godine ćemo imati novi format i svi će igrati sa svima“, rekao je Bertomeu novinarima u Beogradu.

Bertomeu je danas u Beogradu održao sastanak sa predstavnicima Crvene zvezde, čiji je gost, kao i sa predstavnicima Partizana. Na sastancima se razgovaralo o novom formatu Evrolige i prolaza ekipa iz Jadranske lige u najelitnije takmičenje.

„Sa novim formatom, nismo predvideli ‘vajldkard’, već se radi o strukturama klubova koji su proteklih godina dokazali da su vrhunski klubovi Evrope. Imaćemo 16 timova, nemačka, španska, VTB i Jadranska liga su trenutno najjače u Evropi, u kombinaciji sa šampionom Evrokupa. Utvrdili smo najjače lige u Evropi, zahvaljujući dobrom radu prethodnih godina. Ako u budućnosti bude mesta za proširenje, razmislićemo o posebnoj pozivnici, ali za sada ovaj format ostaje“, rekao je Bertomeu.

Upitan šta će se dogoditi ako šampion Jadranske lige ne ispunjava kriterijum za učešće u Evroligi, Bertomeu je rekao da svi klubovi moraju da ispune kriterijume.

„Za sada nema zabrinutosti, ali ćemo na kraju sezone proveriti sve kriterijume klubova“, dodao je on.

Bertomeu je naveo da se odustalo od kvalifikacija, pošto one nisu zanimljive klubovima.

„Predstavili smo koncept kvalifikacija i shvatili da to nije zanimljivo klubovima jer će se igrati u septembru, kada je početak priprema, igrači dolaze iz reprezentacija umorni, veoma je kratak period. Tako forsiramo klubove na investicije koje su nepotrebne u slučaju da se ne kvalifikuju. Možda se to nekima neće svideti, ali je to naša odluka“, naveo je on.

Evroliga je potpisala ugovore sa 11 velikih evropskih klubova na po 10 godina, a Bertomeu je rekao da je ligama ponudjena trogodišnja saradnja i da će „posle razgovarati“.

Upitan da li je moguće da se Partizan nadje u Evrokupu, Bertomeu je rekao da je o tome još rano govoriti.
 
„Tri mesta su garantovana, a videćemo da li će biti četvrtog“, rekao je  on.

Betomeu je rekao da će se naredne sezone u Evrokupu takmičiti 24 ekipa, sa ciljem da se poboljša kvalitet, ali da će biti selektivniji u kriterijumima izbora klubova, kao i da su za to takmičenje poslati pozivi klubovima iz liga koji su do sada bili partneri.

Medjunarodna košarkaška federacija (FIBA) najavila je osnivanje elitnog takmičenja, a na pitanje da li se plaši FIBA, Bertomeu je odgovorio da „kvalitet timova pravi razliku“.

„Najkvalitetniji timovi su u Evroligi, kada se gleda poslednjih 15 godina. Nemamo ništa protiv da Fiba organizuje klupsko takmičenje, razumemo da je to njihov posao, ali ako pričamo o kvalitetu, nema sumnje da su Evroliga i Evrokup najbolja klupska takmičenja u poslednjih 15 godina i da će biti ubuduće“, rekao je on.

Bertomeu je dodao da je ULEB otvoren za saradnju sa FIBA, „kao što je bio godinama“.

„Nažalost, nismo dobili nikakav pozitivan odgovor od FIBA, iako smo ih barem dva puta pozvali da razgovaramo. Uveren sam da ćemo imati priliku u budućnosti. Nemamo ništa protiv da FIBA organizuje klupsko takmičenje, pozdravljamo što su počeli da se brinu za klubove, čini mi se da im to nije bila jača strana prošlih godina“, naveo je on.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Ćović zahvalio je Bertomeuu što je našao vremena da dodje u Beograd, kao i na pohvalama koje je izneo na račun tog srpskog kluba.

Čović je naveo da Crvena zvezda „još uči“ i bliži se standardima Evrolige.

„Podižemo standard Crvene zvezde u pravcu onoga što su standardi Evrolige. Saradnju smo počeli 2007, prošlo je mnogo godina, saradnja se unapredjivala i mislim da ćemo je još unapredjivati“, dodao je prvi čovek crveno-belih.

Čović je istakao da je Zvezda od prvog dana opredeljena konceptu Evrolige, za koji je naveo da će dati napredak evropskoj košarci.

„Mislim da neće biti problema da svako bira koji će koncept. Mi kao klub nećemo dopustiti da imamo bilo kakva uslovljavanja. Svaki klub ima pravo da radi onako kakav mu je interes, naravno u interesu srpske košarke. Verujemo da će takvo opredeljenje biti i naših partnera u Jadranskoj ligi“, rekao je Čović.

On je kazao da je dan bio „uzbudljiv, koristan i konstruktivan“ i da je održan sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i gradonačelnikom Sinišom Malim.

Prema Čovićevim rečima, dobijena je podrška da Beograd eventualno organizuje završni turnir Evrolige 2018. ili 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.