U trendu

Bibijana Štajnhaus prva žena sudija nekog fudbalskog prvenstva u Evropi

Nemica Bibijana Štajnhaus danas je zvukom pištaljke označila početak utakmice Budenslige izmedju Herte iz Berlina i Verdera iz Bremena i tako postala prva žena sudija utakmice prve divizije nekog profesionalnog fudbalskog prvenstva u Evropi.

Posle deset godina kao sudija na utakmicama druge lige i na prestižnim susretima ženskog fudbala, ta 38-godišnja pripadnica Policije je za ovu sezonu izabrana medju 24 sudije nemačkog prvoligaškog fudbalskog prvenstva.

Retke su bile žene sudije u prvim ligama u Francuskoj, Italiji ili Engleskoj. Bibijana Štajnhaus je prva žena sudija koja je dala znak za početak utakmice.

„To je jaka poruka za ostatak sveta“, rekla je generalna sekretarka Medjunarodne fudbalske federacija (Fifa) Fatma Samura.

„Nikada to nisam htela da radim u cilju emancipacije (žena), već samo radim ono što volim“, rekla je Bibijana Štajnhaus nekoliko dana pre utakmice.

„Ako sam primer mnogim mladim devojkama ili pionirka u unapredjenju jednakih prava, onda sam zadovoljna“, rekao je ona i dodala da je to za nju „normalna“ utakmica koja je dobila „simboličku dimenziju“ na šta ona ne može uticati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar