U trendu

Bili Džin King traži više žena na rukovodećim mestima u Fifi

Legendarna američka teniserka Bili Džin King pozvala je danas Medjunarodnu fudbalsku federaciju (Fifa) i njenog novog predsednika Djanija Infantina da zaposle više žena na visokim funkcijama.

King je u govoru u sedištu Fife u Cirihu navela da svetska kuća fudbala ima šansu da se transformiše posle velikih korupcionaških skandala.

„Ne stavljam vas pod pritisak, ali svet računa na vas“, rekla je King Infantinu, koji je sedeo u prvom redu na godišnjoj konferenciji „Ženski fudbal i liderstvo“.

Više od 17 godina koliko je na čelu Fife bio Sep Blater, ta organizacija nema nijednu ženu na rukovodećoj funkciji vezanu konkretno za fudbal i komercijalna pitanja.

King je predložila Fifi tri koraka.

„Na jednoj trećini rukovodećih funkcija trebalo bi zaposliti žene, zatim da generalni sekretar bude osoba za koju je dokazano da podržava jednakost polova i treće, da se zaposli osoblje koje će napraviti komercijalnu strategiju za ženski fudbal“, rekla je King, osvajačica 39 grend slem titula.

Infantino je pre 10 dana izabran za predsednika Fife, a tada je na kongresu izglasan paket reformi kojim se Fifa obavezala da će promovisati ženski fudbal.

„Ne samo da su ove reforme pravi moralni put, već imaju smisla. Obaveza Fife je da uloži potrebna sredstva u poslove ženskog fudbala“, rekla je King.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar