U trendu

Bjelica: Srbija može na OI, spreman sam za NBA ligu

Košarkaš Minesote Nemanja Bjelica ocenio je da reprezentacija Srbije može da se plasira na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine i dodao da spremno dočekuje početak sezone u NBA ligi.

„Možemo na Igre, nadamo se i to nam je primarni cilj. Jasno je da neće biti nimalo jednostavno, ali ova generacija je zaslužila da učestvuje na Olimpijskim igrama. Želimo to da uradimo zbog srpskog naroda i nas samih. Najviše bih voleo da Srbija dobije organizaciju kvalifikacionog turnira, pa da to uradimo pred našom publikom. To bi nam svima mnogo značilo“, rekao je Bjelica u izjavi objavljenoj na sajtu Košarkaškog saveza Srbije.

Košarkaška reprezentacija Srbije je ovog leta na Evropskom prvenstvu zauzela četvrto mesto. Srbija je u polufinalu izgubila od Litvanije sa 64:67, a u utakmici za bronzanu medalju od domaćina Francuske sa 68:81. Bjelica je rekao da mu je „lakše i pametnije da ne misli o tome“.

„Kad god se setim polufinalnog meča bude mi teško, baš kao i svima iz reprezentacije. S druge strane, sve je to sport. Idemo dalje, treba da se izvuku pouke, ali sigurno do kraja života neću zaboraviti meč sa Litvanijom“, rekao je on.

Bjelica je ovog leta prešao u NBA klub Minesotu i rekao da oseća kao da „u potpunosti pripada tom klubu“.

„Sve je savršeno. Polako se adaptiram, u klubu su me od prvog dana primili lepo i srdačno. Draftovan sam pre pet godina i već sam dolazio u Mineapolis, ali sada sam prvi put ovako daleko od porodice i prijatelja. Za sada je sve u redu. Organizacija je vrhunska u svakom pogledu, ovo je, jednostavno, sam vrh planetarne košarke“, rekao je on i dodao da mu privikavanje ide lakše uz dugogodišnjeg centra Minesote Nikolu Pekovića.

Bjelica je istakao da će u Minesoti mnogo naučiti od NBA legende Kevina Garneta.

„Svako ko je nekada sanjao da igra u NBA ligi, maštao je da bude pored superstara. Čovek je 20 godina među najboljim igračima lige, rođeni je pobednik, pa imam mnogo stvari da naučim od njega, ali i on se stvarno trudi da mi pomogne da uđem u sistem“, rekao je bivši košarkaš Fenerbahčea.

„Svi me ovde ‘gotive’. Zovu me Beli, to znaju da kažu. Moje prezime mogu da izgovore tek iz desetog pokušaja, a i to je pod znakom pitanja“, dodao je repezentativac Srbije.

Bjelica je dodao da su trener Sem Mičel i stručni štab zadovoljni njegovim radom i da nije očekivao da će se brzo prilagoditi na američku košarku.

„Od prvog dana mi ide dobro i spremno čekam početak sezone. Trener ima mnogo poverenja u mene, a moje je da nastavim vredno da radim. Prva NBA godina je uvek najteža. Sigurno da su mi prethodne dve sezone u Fenerbahčeu sa Željkom Obradovićem mnogo pomogle da sazrim kao igrač“, rekao je on.

„Sezona kreće za sedam dana, jedva čekam prvu utakmicu i to protiv Los Anđeles Lejkersa. Kobi (Brajant) je još jedna legenda. I o tome sam sanjao.
Presrećan sam što sam ovde i očekujem da počnemo da pobeđujemo.
NBA je ozbiljno ludilo u najpozitivnijem smislu. Sve mi se sviđa, uslovi, organizacija, sve te čeka spremno i misliš samo na košarku. Imamo i svoj avion, ni delić ovoga nema nigde u Evropi“, dodao je Bjelica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.