Blater namerava da se vrati na posao za predsedničke izbore u Fifi

Odlazeći predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater, koji je suspendovan na 90 dana zbog krivične istrage koja se vodi protiv njega, izjavio je danas da planira da se vrati na posao kako bi predao funkciju svom nasledniku posle izbora narednog februara.

Etički komitet Fife suspendovao je Blatera 8. oktobra zbog krivične istrage koja se vodi protiv njega. On je optužen da je potpisao nepovoljan ugovor za Fifu vezano za televizijska prava, kao i za “nelojalnu isplatu” predsedniku Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišelu Platiniju od 1,35 miliona funti, devet godina pošto je Francuz obavio posao za Blatera.

Obojica su negirali nepravilnosti, ali su suspendovani na po 90 dana.

“Ako sada pobegnem i pustim da sve padne, omalovažiću se. Moj cilj je da vodim Kongres Fife (u februaru)”, rekao je Blater za regionalnu švajcarsku televiziju RROTV.

Blater, koji je 18 godina na čelu Fife, podneo je ostavku početkom juna, četiri dana pošto je dobio svoj peti mandat, zbog velikog pritiska javnosti posle hapšenja nekolicine visokih zvaničnika Fife u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

On je rekao da će ostati na čelu Fife dok se ne izabere novi predsednik na izborima 26. februara naredne godine.

Blater je Platiniju 2011. godine isplatio 1,35 miliona funti za posao savetnika koji je bivši francuski reprezentativac obavljao od 1999. do 2002. godine. Blater je rekao da je isplata kasnila devet godina zbog finansijske situacije u Fifi.

Blater je naveo da je postigao “džentlmenski dogovor” sa Platinijem oko isplate.

“To je bio ugovor koji sam imao sa Mišelom Platinijem, džentlmenski dogovor koji je poštovan do kraja”, rekao je 79-godišnji Švajcarac.

On je dodao da je bio šokiran suspenzijom Fife.

“Iako je teško svariti takvu odluku, u isto vreme je i olakšanje. Sada ne radim i mogu da brinem o sebi”, rekao je Blater.

(Beta)

Ostavite komentar