U trendu

Blater, Valke i Katner dodelili sebi 80 miliona franaka

Bivši visoki zvaničnici Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater, Žerom Valke i Markus Katner su u poslednjih pet godina dodelili sebi bonuse i povećanje plata u iznosu od oko 80 miliona švajcarskih franaka.

Ugovorene isplate su prekršile zakon u Švajcarskoj, a dokazi će biti dostavljeni američkim i švajcarskim tužilaštvima koji istražuju korupciju u svetskom fudbalu, saopštili su danas advokati Fife.
 
„Blater, Valke i Katner su se zajedničkim naporima obogatili kroz godišnja povećanja plata, bonusa sa svetskih prvenstava i drugih podsticajnih mera u iznosu od više od 79 miliona švajcarskih franaka i to samo u poslednjih pet godina“, rekao je američki advokat Bil Bark.

Fifa je otkrila detalje ugovora svog bivšeg predsednika Blatera, otpuštenog generalnog sekretara Valkea i otpuštenog finansijskog direktora Katnera, dan pošto je policija upala u Fifu i zaplenila dokaze u sklopu istrage švajcarskih vlasti.

Švajcarske vlasti pokrenule su prošlog septembra krivičnu istragu protiv Blatera, a u martu protiv Valkea. Oni se sumnjiče za malverzacije Fifinim novcem. Blater i Valke su negirali nepravilnosti, a suspendovani su na šest, odnosno 12 godina. Protiv Katnera nije pokrenut dodatni postupak.

Saopštenje Fifinih advokata objavljeno je tri nedelje pošto je novi predsednik svetske kuće fudbala Djani Infantino rekao da je „kriza završena“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.