najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bolt: Žalosno je što priča o dopingu dominira na SP

Olimpijski šampion i svetski rekorder u sprintu Jamajčanin Usein Bolt ocenio je da je tužna činjenica da se uoči starta prvenstva sveta samo priča o dopingu.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) poslednjih nedelja suočava sa sa doping skandalima, a najnoviji je slučaj 28 atletičara za koje je naknadnom analizom utvrđeno da su bili pozitivni na prvenstvima sveta 2005. i 2007.

“Priče o dopingu zaista zauzimaju centralno mesto. Sve što slušam poslednjih par nedelja je doping, doping, doping. Većina pitanja koja se postavljaju tiču se dopinga, što smatram tužnim”, rekao je Bolt, a prenosi agencija AFP.

On je naglasio da borba protiv dopinga zavisi isključivo od sportista i njihove spremnosti da samo istrajnim radom dođu do vrhunskih rezultata.

“Mislim da svi atletičari treba pre svega da budu odgovorni za svoje postupke, kako bi pomogli u spašavanju sporta i pokazali da se vrhunski rezultati mogu ostvarivati bez dopinga”, rekao je Bolt.

Slavni Jamajčanin startuje na šampionatu sveta u subotu u kvalifikacijama na 100 metara, u disciplini u kojoj brani titulu.

Bolt je na istom mestu, na stadionu “Ptičje gnezdo” 2008. na Olimpijskim igrama osvojio tri zlatne medalje – na 100,200, i u štafeti 4×100.

Od tada, Jamajčanin dominira svetskim sprintom, osvojivši sve zlatne medalje na svim šampinatima sveta – osim na 100 u Daegu 2011, kao i na OI u Londonu.

Ipak, Bolt od početka ove sezone nije superioran, pošto rezultatski zauzima tek šsto mesto na 100 sa 9,87 sekundi, dok je na vodećem mestu Amerikanac Džatin Getlin sa ličnim rekordom od 9,74 sekundi istrčanim u maju u Dohi.

“Imam veliko poverenje u trenera Glena Millsa i ubeđen sam da ću biti u pravoj formi”, rekao je Bolt i dodao da ga posebno inspirišu divna sećanja na Pekingu od pre sedam godina.

Prvenstvo sveta u Pekingu održava se od 22. do 30. avgusta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike