najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bregzit bi uticao i na Premijer ligu

Eventualni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije odrazio bi se na unosnu i svetski popularnu englesku Premijer ligu koja bi se suočila sa neizvesnom budućnošću, preneo je danas Euraktiv. 
Neki smatraju da bi to imalo pozitivne posledice, odnosno da će se liga u potpunosti otvoriti prema svetu a domaći fudbaleri naći svoje mesto bez konkurencije koju predstavljaju jeftiniji igrači iz Evrope. Drugi pak upozoravaju da će engleskim klubovima biti teže da privuku vrhunske evropske igrače, kao i da će Bregzit oslabiti ligu i ugroziti njene unosne reklamne ugovore. 

Potpredsednica Vest Hema Karen Brejdi upozorila je prošle godine da bi “odvajanje od Evrope” imalo razorne poslednice. 

Ona je posebno zabrinuta zbog propisa o slobodi kretanja koji su na snazi a koji omogućuju engleskim klubovima da vrbuju igrače iz EU a da pritom ne moraju da im nude radne dozvole. 

Igrači koji dolaze van EU moraju da zadovolje kriterijume da bi dobili vize, poput toga koliko su puta igrali u medjunarodnim utakmica i koliko je jak njihov nacionalni tim, mada i tu može biti izuzetaka, piše AFP.

Studija koju je u septembru objavio Gardijan pokazala je da dve trećine igrača u Premijer ligi iz EU ne bi ispunili te kriterijume. 

To uključuje kvartet Mančester junajteda, Davida de Heu, Morgana Šnajderlina, Huana Matu i Antonija Marsijala, kao i defanzivne igrače Čelsija Kurta Zumu i Sezara Aspilikuetu. 

Sa manje zvezda liga ne bi više bila toliko privlačna, što bi otvorilo put rivalskim šampionatima, poput španske Primere i nemačke Bundeslige, da potpisnu Premijer ligu na planu reklama. 

Premijer liga nije zvanično zauzela stav o referendumu na kome će se 23. juna Britanci izjašnjavati o ostanku zemlje u EU. Medjutim, prošlog oktobra izvršni direktor Lige Ričard Skadamor je rekao: “Mislim da mi, u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa poslovnog stanovišta moramo biti u Evropi”. 

Engleski fudbalski savez (FA) takodje nije želeo da komentariše refernedum, ali bi ta organizacija, kako se čini, kao zaštitnik engleskog fudbala, imala više koristi od Bregzita nego internacionalno orijentisana Premijer liga. 

Klubovi bi sve teže popunjavali svoje redove evropskim igračima, što bi olakšalo britanskim igračima “ulazak u igru”. 

FA namerava da zaustavi opadanje broja engleskih igrača u Premijer ligi i već je uveo propise koji pooštravaju izdavanje viza za igrače koji dolaze iz zemalja van EU. 

Vejn Harling, član Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) smatra da bi izlazak iz EU olakšao razvoj domaćim igračima poput 18-godišnjeg Markusa Rašforda, pridošlice u Mančester junajted. 

“Rašford igra samo zbog krize sa povredama, ali je problem sa tako velikim brojem igrača iz EU u Premijer ligi taj što ljudima poput njega nikada ne bi bila pružena šansa”, rekao je za AFP Harling. 

“Akademije ne uspevaju da proguraju stalne ugovore za igrače jer je jeftinije vrbovati već oprobanog igrača iz inostranstva”, dodao je on. 

Britanski igrači ne igraju tako često stranim klubovima, ali bi izlazak Britanije iz EU otežao zvezdama, poput Gareta Bejla koji je je napustio Totenhem i otišao u Real Madrid 2013, da igraju u evropskim klubovima. 

Premijer liga bi, ako ostane bez obaveze da deli igrače na one iz i van EU, mogla da zaista postane svetska liga, sa vodećim igračima iz Južne Amerike, Afrike i Azije pored igrača iz Belgije ili Francuske. 

Mnoga velika imena u toj ligi nisu iz Evrope, poput Argentinca Serhija Aguere, napadača Mančester sitija, ili Rijada Mahreza, senzacije iz Alžira koji igra u Lesteru. 

Neki, medjutim, smatraju da će tela koja su nadležna za fudbal tražiti od vlasti da umanje uticaj Bregzita. 

“Mislim da će se menjati propisi za radne dozvole, ako zaista dodje do Bregzita, jer će vlasti verovatno želeti da britanski klubovi zadrže mogućnost da vrbuju vodeće evropske talente”, rekao je za AFP Danijel Louen, partner u vodećoj advokatskoj kancelariji za sport Kušmans. 

Prema njegovim rečima, propisi za izdavanje radnih dozvola bi se, u tom slučaju, ili generalno ublažiti ili bi se uvela neka izuzeća za vrlo talentovane igrače.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike