U trendu

CAS odbio žalbu, OI bez ruskih atletičara

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je danas žalbu Olimpijskog komiteta Rusije i 68 atletičara koji su tražili da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žanejru i pored suspenzije Medjunarodne atletske federacije (IAAF).

„Porota CAS-a je potvrdila validnost odluke IAAF prema kojoj sportisti čija je nacionalna federacija suspendovana ne mogu da učestvuju na takmičenjima pod pokroviteljstvom IAAF-a“, navodi se u odluci Suda za sportsku arbitražu.

CAS je tako podržao odluku IAAF da zbog navodnog sistematskog dopinga zabrani učešće ruskim atletičarima u Riju.

Pored ovog slučaja, čeka se i odluka Medjunarodnog olimpijskog komiteta u vezi sa nastupom ostalih ruskih sportista na Igrama u Riju.

IAAF je prošlog novembra suspendovala ruski savez, a samim tim i njegove atletičare, posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno finansirala i podržavala država.

IAAF je sredinom juna potvrdila suspenziju, a odluku je podržao i MOK.

IAAF je ranije saopštila da ruski atletičari „koji su bili van zemlje“ i koji pokažu da su ih na doping testirali „neki drugi sistemi“ mogu kao neutralni takmičari da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Olimpijski komitet Rusije je zajedno sa 68 atletičara podneo žalbu CAS, ali je ta žalba danas odbijena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.