U trendu

Čeferin i Anjeli odbacili mogućnost evropske Super lige

Predložen format Super lige je „fikcija“ i neće se ostvariti, ocenili su danas vodeći ljudi evropskog fudbala.

„Evropska Super liga se neće dogoditi. To je na neki način sada fikcija ili san“, rekao je predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin u intervjuu za BBC.

Čeferin i prvi čovek Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Anjeli su naveli da su ujedinjeni, uprkos nedavno objavljenim dokumentima koji su potvrdili tajne razgovore o stvaranju novog elitnog takmičenja.

Anjeli je istovremeno i predsednik Juventusa, jednog od klubova za koje se tvrdi da je potencijali osnivač Super lige.

„Mogu da potvrdim da nikada nismo videli, razgovarali i bili uključeni u kreiranje tog dokumenta. U potpunosti smo vezani za poboljšanje UEFA“, kazao je Anjeli.

Nemački list Špigl (Speigel) je tvrdio da ima dokumenta koja pokazuju da će Super liga početi 2021. godine i da će nju igrati najveći klubovi iz Španije, Italije, Nemačke, Engleske i Francuske.

Medjutim, Čeferin i Anjeli tvrde da će vrhunski klubovi ostati privrženi UEFA i da su u toku detaljni razgovori i pronalaženje rešenja, uključujući i promenu formata Lige šampiona.

„Imamo neke ideje. Sve što mogu da kažem je da je bilo kakva Super liga van svake priče. Svi će imati priliku da učestvuju u svakom evropskom takmičenju“, naveo je Čeferin.

Očekuje se osnivanje novog evropskog fudbalskog takmičenja sa 32 kluba, o čemu je već bilo razgovora.

Tako bi 96 klubova po završetku kvalifikacija igralo tri takmičenja.

Čeferin je rekao da bi to bio početak širenja evropskog takmičenja i da će klubovi i nacionalni savezi to ceniti.

„Biće nam dužnost da očuvamo veliku tradiciju evropskog fudbala, ali s druge strane mislim da smo veoma svesni da moramo da zaštitimo tržišta. Moramo da razmišljamo o Poljskoj, o zemljama poput Turske, Rusije“, dodao je Anjeli.

Obojica su odbacila navode da nove strukture ojačavaju dominaciju velikih klubova.

„Nažalost u svetu mnogo puta se dešava da bogati postanu bogatiji. Mi smo jedna od retkih organizacija koja se bavi tim problemom. Znamo za moramo da usporimo jaz jer će verovatno biti teško to zaustaviti u potpunosti“, izjavio je Čeferin.

Sigurno je da se ništa neće promeniti pre 2024. godine, kada ističe trenutni ugovor o takmičenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar