najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čeferin: Trebalo bi formirati regionalne lige

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin rekao je danas da bi bilo dobro formirati regionalne lige u kojima bi nastupali klubovi koji budu eliminisani iz evropskih takmičenja pre Nove godine.

„O tome smo dugo vremena razgovarali pre izbora. Ideja je da takvi dogadjaji ne bi zamenili nacionalne lige, jer bi to značilo smrt za države kao što su Slovenija, Hrvatska i Škotska. U prvom planu je interes država poput Škotske, Irske i Belgije, onih država koji imaju malo manje lige“, rekao je Čeferin.

On je kazao da bi takve lige trebalo da budu pod okriljem Uefe.

„Ideja je da bi se te utakmice igrale sledeće godine, ali bi igrale ekipe koje ne igraju u evropskim takmičenjima. Utakmice bi se igrale utorkom, sredom i četvrtkom, a nagrada bi bila učešće u Ligi šampiona ili Ligi Evropa. Klubovi bi onda imali interese da nastupaju“, kazao je Čeferin.

Prvi čovek Uefe rekao je da su reforme Lige šampiona sprovedene krajem avgusta „korak u pogrešnom smeru“, jer, kako je ocenio, stvara se „zatvoreni sistem takmičenja“.

„Liga šampiona ne sme da nastavi u ovom smeru, jer će dovesti do toga da će samo klubovi iz odredjenih država moći da nastupaju“, rekao je Čeferin.

Uefa je prošlog meseca odlučila da obezbedi garantovana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona za četiri najjače evropske lige, špansku, nemačku, englesku i italijansku. Prema odluci, te lige će od sezone 2018/2019. imati po četiri garantovana mesta u grupnoj fazi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike