U trendu

Češka za vikend domaćin svetskog prvenstva u veslanju

Evropsko prvenstvo u veslanju počinje za vikend u češkim Račicama, a Srbiju će na tom takmičenju predstavljati sedmorica reprezentativaca u tri discipline.

U skifu će za Srbiju veslati Marko Marjanović, koji je izvanredan početak sezone u ovom čamcu upisao na Svetskom kupu u Beogradu pre tri nedelje, gde je osvojio bronzanu medalju. U Račicama će za rivale imati 23 najbolja evropska skifa.

„Iza mene je dvadesetak dana dobrog treninga. Poslužilo me je zdravlje, maksimalno sam odradio sve što je bilo planirano i sa optimizmom očekujem start šampionata u Račicama. Kao što je bio slučaj i pred Svetski kup i u ovu regatu, što se tiče plasmana, ulazim bez bilo kakvog opterećenja. Jedini cilj je da izveslam dobre trke, za sekundu-dve brže nego što sam to učinio u Beogradu. Ukoliko uspem u tome mislim da ću biti na dobrom putu da se plasiram u finale“, rekao je Marjanović kom će nastup u skifu na EP u Račicama biti debi u toj disciplini, iako mu je to sedmi nastup na kontinentalnom šampionatu.

Na Evropskom prvenstvu učestvovaće 532 posade iz 34 zemlje.

U dvojcu bez kormilara nastupaće Nenad Bedjik i Miloš Vasić, koji ističu da im je cilj osvajanje medalje.

„Maksimalno smo spremni i silno motivisani da napadnemo evropski tron u Račicama, iako smo svesni da će put do njega biti olovno težak. Konkurencija će biti respektabilna i svaka trka će morati da se vesla maksimalno od početka do kraja. Smatram da će nam najveći rivali biti Britanci Davson i Rositer, jedini čamac od koga smo poraženi na Svetskom kupu u Beogradu. Napredovali smo u tehničkom smislu od tada i mislim da smo dobili te dve sekunde koje su nam nedostajale na Adi Ciganliji“, rekao je Bedjik.

Svi članovi četverca bez kormilara, Aleksandar Bedjik, Igor Lucić, Igor Djerić i Damjan Lazić, u Češkoj će debitovati na evropskim prvenstvima za seniore. Ovaj čamac je učešće na ovom takmičenju izborio na Svetskom kupu u Beogradu, a čine ga, izuzev Lucića, seniori ‘B’.

„Odlično smo radili posle Svetskog kupa u Beogradu, uključujući i na završnim pripremama na Bledu. Mislim da smo se dosta ubrzali što ćemo, nadam se, pokazati na trkama u Račicama. Bedjiku, Laziću i meni šampionat u Češkoj biće ujedno i odličan test za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine koje nas očekuju u julu. Tim pre što će u Račicama nastupiti mnogo veslača iz kategorije seniora B koji će nam biti potencijalni rivali Plovdivu. Oni će, izmedju ostalih, veslati za teške četverce Nemačke, Litvanije, Švjacarske… U svakom slučaju presrećni smo što ćemo biti deo ovako velikog veslačkog događaja koji će nam mnogo značiti na polju iskustva kako u ovoj, tako i u godinama koje slede“, rekao je Djerić

Osim štrokera teškog četverca Damjana Lazića, koji je u Račicama nastupio u četverac skulu na Evropskom prvenstvu za juniore 2015, svim ostalim reprezentativcima Srbije ovo će biti prvi put da veslaju na ovoj regatnoj stazi.

Žreb kvalifikacionih grupa na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za seniore biće održan u četvertak od 15.00, a dan kasnije od 8.30 počinju kvalifikacija. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U subotu će se veslati se polufinala, finala C i D, a u nedelju finala A i B.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar