U trendu

Da li se to Felps „pere”?

Novi duel Felpsa i Čavića. Nekada veliki rivali u bazenu, našli su se ponovo u klinču. Tema je upotreba nedozvoljenih sredstava. Sve su pokrenule reči najboljeg plivača u istoriji.

Na tribini o dopingu u Vašingtonu, Felps, vlasnik 27 olimpijskih medalja, pozvao je na reformu u borbi protiv dopinga, s obzirom da po njegovim rečima „taj problem mora odmah da se reši“. Felps je istakao da sve veći broj skandala ruši sport i da ga to lično frustrira.

Njegove reči su naišle na žestok odgovor Milorada Čavića. Olimpijski vicešampion iz Pekinga 2008. godine na 100 delfin, koji je zlato izgubio za stotinku upravo od Felpsa u najkontroverznijoj trci u istoriji plivanja, prvo se oglasio na Instagramu.

Najbolji srpski plivač svih vremena nije bio ništa blaži ni kada smo ga pozvali da obrazloži svoje reči.

– Bes u meni je probudila činjenica da se Felps oglasio tek kad je završio sportsku karijeru. Ranije nije pričao o ovom problemu. Kao da doping u njegovo vreme nije postojao. Sada se pojavio na nekoj tribini, izbacio par izlizanih floskula i to je to. Moramo da rešimo problem i njega kao sve to frustrira. Bez ijednog dokaza, bez ijedne činjenice. Međutim, tu vest su svi preneli, zato što je to Felps rekao. Ništa novo nam nije ponudio sem što samog sebe pokušava da predstavi kao velikog borca protiv nedozvoljenih sredstava – u dahu je rekao Milorad Čavić.

U tom govoru Felps je posredno optužio ceo svet da koristi nedozvoljena sredstva, osim Amerikanaca. Kakvo je vaše miljenje o tome?

– Uvek sam se zalagao da u sportu svi imamo jednake uslove. Da polazimo sa istih startnih pozicija. Međutim, svima je jasno da to nije tako. Amerikanci sami testiraju svoje sportiste i sve uzorke šalju u Kolorado Springs, gde je veliki centar Američkog olimpijskog komiteta. Ko i šta radi sa tim uzorcima ne znamo. Ne želim nikoga da optužujem, ali isto tako nije fer ni da Felps optužuje bilo koga. Ako pričaš, daj dokaz konkrektno ime. Pristalica sam teze „ako laješ treba ceo svet da te čuje“, ali samo ukoliko imaš jake argumente. Njegovih nema nigde.

Da li je istina da ste dok ste bili aktivan sportista pozvali Felpsa da otvori krvni pasoš?

– Tačno je. Jevgenij Korotiškin i ja smo otvorili krvni pasoš. Svaka tri meseca smo davali krv, kako bi se utvrdilo da li smo koristili nedozvoljena sredstva. Rezultate sam objavljivao na mom sajtu. Otvorenije ne može da bude. Poslali smo poziv Felpsu da nam se pridruži u tome, da na taj način otklanjamo sumnje o korišćenju dopinga. Nikad nismo dobili njegov odgovor. Nikad. Isti poziv smo uputili Alenu Bernaru, tada olimpijskom šampionu na 100 slobodno, Italijanu Manjiniju. Nisu se javili. Sada su svi oni veliki borci protiv nedozvoljenih sredstava u sportu, sad kad su  završili karijeru, ili kad nemaju šansu za vrhunski rezultat. Gde ste bili dok ste se borili za medalju. Licemerno.

(V. Todorović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.