U trendu

Divac dobio Olimpijski orden

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac dobio je Olimpijski orden na sesiji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Ovo visoko priznanje Divac je dobio kao učesnik i osvajač srebrnih medalja na Olimpijskim igrama 1988. u Selu i 1996. u Atlanti, a u obrazloženju odluke rečeno je i da je Divac nakon završetka sportske karijere dao veliki doprinos kao društveno-sportski radnik, da je doprineo razvoju olimpijskog pokreta i pre svega razvoju olimpijskog sporta u Srbiji.

“Velika je čast svakako i za mene lično, ali rekao bih pre svega za Olimpijski komitet Srbije i naš sport uopšte. Veoma mi je drago što ova čast dolazi u trenutku kada je naš olimpijski tim napravio istorijski uspeh na Olimpijskim igrama. Ovo priznanje je potvrda da je srpski sport prepoznat i visoko cenjen u međunarodnim okvirima“, rekao je Divac.

Prema Povelji MOK-a, Olimpijski orden se dodeljuje u specijalnim slučajevima, kada neka osoba svojim aktivnostima promoviše olimpijske vrednosti, kada ostvari značajne zasluge u svetu sporta ili kada pruža doprinos razvoju olimpijskog pokreta, bilo putem ličnog dostignuća ili kao doprinos razvoju sporta uopšte.

Kada su srpski sportisti i funkcioneri u pitanju, Olimpijski orden prethodno su dobijali čuveni dr Mihajlo Andrejević, nekadašnji člana Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), Milan Bata Ercegan, svojevremeno predsednik Međunarodne rvačke federacija (FILA), Borislav Stanković, kao počasni član MOK-a i Đorđe Perišić, u tom trenutku odlazeći generalni sekretar Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.