U trendu

Đoković izmestio Federera sa glavne scene

Organizatori popustili pred primedbama da je trostruki šampion samo jednom postavljen na Centralni teren, gde će danas od 14 časova igrati četvrtfinale sa Nišikorijem.

– Švajcarac posle tri godine na terenu broj 1

Rešenost da se bori iz petnih žila, na terenu i van njega, postaje glavna karakteristika ovogodišnjeg povratka Novaka Đokovića na vimbldonsku scenu. Do ulaska u četvrtfinale smo to pratili na terenu i čarkama sa publikom i sudijom, a sada i na diplomatskoj sceni, za prava trostrukog šampiona da dobije tretman koji zaslužuje.

Dok je naš teniser o tome ćutao, većina stranih medija je pominjala da je na Centralnom terenu, pred 15.000 gledalaca, igrao samo jednom, upravo kada je to odgovaralo organizatorima, protiv poslednje britanske nade Kajla Edmunda. Najgori status je dobio u drugom kolu, u susretu sa Zebaljosom pred svega 4.000 gledalaca na terenu broj 2, gde nije igrao godinama unazad.

U isto vreme, Rodžer Federer i Rafael Nadal su imali rezervisana mesta na Centralnom terenu, a jednom je čak i mešovitom dublu data prednost u odnosu na trostrukog šampiona. Federer je gotovo zaboravio kada poslednji put nije bio na najvećem stadionu – još u četvrtfinalu 2015.

Danas će, međutim, osmostruki šampion morati da se podseti kako je to bilo, jer će sa Kevinom Andersenom od 14 časova biti na terenu broj 1, pred 11.000 gledalaca, kao i 2015. Odluka je pala na njega umesto Nadala, da prepusti Centralni teren Đokoviću.

Nemaju problem zapadni mediji, pa čak ni britanski, da kritikuju raspored na Vimbldonu, jer je odavno pun nelogičnosti. Posebno ove godine, kada se preklapa sa Svetskim prvenstvom u fudbalu, a organizatori su ostali tvrdoglavi u odluci da se finale u nedelju igra svega dva sata pre početka finala u Rusiji, za koje se još uvek bori i tim Engleske.

Za gledaoce je teško razumljivo i da će danas od 14 časova, u isto vreme, morati da biraju između četvrtfinalnih duela dvojice najtrofejnijih na Vimbldonu, Rodžera Federera i Novaka Đokovića. Naš teniser je dobio bitku, započetu izjavama posle pobede nad Karenom Hačanovom, da se nada Centralnom terenu i da smatra da ga zaslužuje, pa će sa Keijem Nišikorijem dobiti počasno mesto.

Posle tog susreta, na Centralnom terenu igraće se derbi između dvostrukog šampiona Vimbldona Rafaela Nadala i Huana Martina del Potra, a na terenu broj 1 obračun dvojice gromovitih servera, Miloša Raonića i Džona Iznera.

Mediji su podsetili i na slučajeve, koje Đoković nije pominjao, da je tri puta igrao poslednji, rizikujući sumrak i odlaganje. Kao i na prošlogodišnju kontroverzu, kada je iz istih razloga njegov meč sa Manarinom bio otkazan, iako je Centralni teren sa pokretnim krovom bio na raspolaganju. Tada je Đoković morao da igra osminu finala u utorak, a u sredu meč s Berdihom, koji je na kraju predao zbog povrede lakta.

Po svemu što je pokazao u prva četiri meča, Đoković je danas favorit protiv Nišikorija. Ne zato što vodi 13:2, pa ni zato što je Japanac prvi put stigao do četvrtfinala u Londonu, već zato što je rešio da se bori do kraja.

U jednom od najstarijih četvrtfinala Vimbldona danas debituju i Džon Izner (sa 33 godine) i Kevin Anderson (sa 32). Rafael Nadal je dotle stigao prvi put još od 2011, a Huan Martin del Potro – od 2013.

Nadal i Del Potro u derbiju četvrtfinala
Parovi četvrtfinala – teniseri: Federer – Anderson, Raonić – Izner, Đoković – Nišikori i Nadal – Del Potro.

Nastavak meča osmine finala: Del Potro – Simon 7:6(1), 7:6(5), 5:7, 7:6(5).

Rezultati četvrtfinala – teniserke: Ostapenko – Cibulkova 7:5, 6:4, Kerber – Kasatkina 6:3, 7:5, Gerges – Bertens 3:6, 7:5, 6:1 i S. Vilijams – Đorđi 3:6, 6:3, 6:4.

Parovi polufinala: Ostapenko – Kerber i Gerges – S. Vilijams.

(M. Kovačević, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.