U trendu

Đoković prestigao Agasija, sledeća meta je Konors

Rano jutros po srpskom vremenu Novak Đoković je igrao za plasman u svoje 10 vezano polufinale na Ju-Es openu, a rival mu je bio Žo Vilfred Conga. Bio je to njihov prvi duel na gren slemu u Njujorku, ukupno 22. u karijeri. U ukupnom skoru ubedljivu prednost je imao naš as koji je dobio 15 od 21. duela.

Pobedom protiv Kajla Edmunda, najbolji igrač na svetu je 37. put došao među osam najboljih na jednom od četiri najveća turnira. Na večnoj listi je stigao do treće pozicije, na kojoj se izjednačio sa Rojom Emersonom a iza sebe je ostavio Amerikanca Andrea Agasija, koji ima 36 četvrtfinala. Daleko iza Novaka Đokovića već odavno su ostali Lendl, Sampras, Nadal dok su ispred našag asa su samo Džimi Konors (41) i Rodžer Federer, koji je čak 48 igrao za prolaz u polufinale.

Zanimljivo je da je Đoković najviše puta do ove faze takmičenja dolazio baš u „Velikoj jabuci“. Prvi put je prošao 2007. i od tada je bez prekida uvek igrao meč za polufinale. Za sada je stigao do 10 takvih duela. Na Australijskom openu i Rolan Garosu ima devet, a na Vimbldonu osam učešća.

U ovoj fazi takmičenja zaustavljan je sedam puta, ali nikada u Americi, učinak mu je devet od devet. U Australiji je gubio tri puta, na Rolan Garosu dva, a na Vimbldonu jednom u četvrtfinalu.

– Svaki grend slem turnir ima nešto specifično. Ju-Es open je definitivno najzabavniji, mnogo stvari se dešava na terenu i van njega. Njujork je verovatno najvažniji grad na planeti. Oseća se neka pozitivna energija, koju uvek izvlači najbolje iz mene. Volim da igram ovde – opisao je Đoković zašto voli da igra u „Velikoj jabuci“.

Najveći broj mečeva u četvrtfinalu Novak je igrao u noćnom terminu, takozvanom „udarnom vremenu“. Kada su reflektori uključeni na stadionu „Artur Eš“, Đoković je praktično nepobediv, kao da je uvek na domaćem terenu.

– Privilegija je igrati na ovakvom terenu. To mi nije došlo samo od sebe, mislim da sam to zaslužio, jer sam godinama naporno radio, da bih bio u ovakvoj situaciji. Volim sva ta upaljena svetla, taj šou, buku, koja se ovde uvek čuje i oseti. Bez ikakave sumnje, to je naspecijalnija noć u svetu sporta. Uživam u svakom trenutku – istakao je Đoković.

On nikada u proteklih devet godina u Njujorku nije imao istog rivala u ovoj fazi takmičenja. Conga je takođe novo ime na listi. Mnogi od četvrtfinalnih duela u Njujorku su bili spektakularni. Ipak izdvaja se meč protiv Endija Rodika 2008. godine, koji je imao burnu uvertiru i još burniju završnicu.

Sve je počelo izjavom Amerikanca pre meča u kojoj aludirao na česte predaje Đoković u tom periodu njegove karijere.

– Momak je stalno povređen, uvek ima nešto novo sa njim. Sledeći je možda ptičji grip, antraks, SARS, više ni sam ne znam.

Na terenu je Đoković, i pored ogromne podrške koju je imao Amerikanac, slavio u četiri seta. Odmah posle duela, Đoković je na prepunom „Ešu“ odmah odgovorio Rodiku.

– Publika je protiv mene, jer svi misle da sam varalica i da simuliram. Nije lepo da to neko javno kaže i da imam toliko povreda – rekao je tada 21. godišnji Đoković.

Rodik je posle pričao da je želeo u svlačionici da se fizički obračuna sa Đokovićem, ali da se zaustavio kada je video Đokovićevog fizioterapeuta. Naš teniser se kasnije izvinio.

– Moja reakcija je bila preterena, bilo je mnogo emocija i izjave su plod toga.

Kasnije su stvari između dvojice asova izglađene, a čemu je Rodik 2013. godine pisao na tviteru.

– Novak i ja smo već duže vreme u jako dobrim odnosima.

Posle tog incidenta, više nije bilo tako burnih mečeva. Padali su pred Đokovićem igrači poput Marija, Del Potra, Monfisa, Tipsarevića… Red je došao na Congu.

Volim „skraćenu lopticu”

Jedan od udaraca koje Novak Đoković veoma često upotrebljava je „drop šot” ili „skraćena loptica”.

–Veoma je dobro kada to imate u svom repertoaru, može da protivnika izbacite iz komforne zone, posebno ako je daleko od osnovne linije. Nije uvek cilj da ostvarite poen iz tog udarca, nego da rival dođe na mrežu, a onda imate otvoren teren da odigrate šta želite. Nekada vam ne uspe, ali ja volim taj udarac. Treneri su me uvek podržavali da ga izvodim, jer su znali da je dobro kada imate što više oružja u svom arsenalu – rekao je Đoković.

(Vladimir Todorović, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.