najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Đoković o zaradama: Divim se ženama u tenisu, ali….

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, posle osvajanje rekordne pete titule na Mastersu u Indijan Velsu, ni kriv ni dužan, našao se u središtu rasprave oko jednakosti nagrada muškaraca i žena na turnirima.

Mnogi svetski portali, posebno britanski, opširno se bave ovom temom, neki optužuju Đokovića za seksizam, dok drugi smatraju da je njegova izjava odmerena i što je najvažnije iskrena.

Prvi je prašinu podigao direktor turnira Rej Mur izjavom da se “ženski tenis šlepa uz muški i da bi teniserke trebalo da se zahvaljuju što su rođeni Federer i Nadal, pošto su oni nosili ovaj sport”, a onda se mnogima nije dopao Đokovićev odgovor na isto pitanje.

“Žene zaslužuju divljenje za ono što rade, a jednaki nagradni fondovi bili su glavna tema u tenisu u prethodnih sedam-osam godina. Bio sam deo tog procesa i razumem koliko je snage i energije WTA uložio kako bi se došlo do toga. Na tome im aplaudiram, najiskrenije. Sa druge strane, mislim da bi ATP morao da se bori za više jer statistike pokazuju da na muškim mečevima ima mnogo više gledalaca. To je jedan od razloga zašto bismo možda mi trebalo da budemo više nagrađeni”, izjavio je Đoković.

Na konkretno pitanje da li bio nagradni fondovi trebalo da budu isti, da je on u poziciji da odlučuje, Đoković je rekao:

“Moj odgovor je i da i ne. Žene bi trebalo da se bore za ono što zaslužuju, kao i mi. Postoje podaci – ko privlači više pažnje, gledalaca, ko prodaje više karata i takve stvari. Na osnovu toga bi sredstva trebalo da budu pravilno raspoređena”, konstatovao je najbolji teniser sveta i potvrdno odgovorio na sledeće pitanje da li bi žene trebalo da budu više nagrađene, ako istraživanja kažu da njihovi mečevi privlače veću pažnju.

Đoković nije želeo dalje “uvlačenje u diskusiju” i ponovio je da on ne bi bio tu gde jeste da nije bilo jedne žene, njegovog prvog trenera Jelene Genčić, rekao je da gaji ogromne poštovanje prema ženama u sportu i njihovom odricanju da bi bile uspešne.

(Tanjug)

1 komentar
  1. SM

    Znala sam da ne možeš biti savršen. Pa zar su vam male zarade?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike