U trendu

Dominacija video-sadržaja na mobilnim uređajima

Narednih šest godina gledanje video-sadržaja na mobilnim telefonima i tablet uređajima rašće 50 odsto godišnje i 2022. godine činiće tri četvrtine ukupnog mobilnog saobraćaja, prognozira u najnovijem izveštaju kompanija „Erikson”.

Povezivanje na onlajn društvene mreže beležiće porast od 38 odsto godišnje u istom periodu, ali će u ukupnom saobraćaju pasti na 11 odsto 2022. godine zbog jačeg rasta videa, pokazuje ovogodišnji „Erikson mobiliti riport”.

„Na društvenim medijima i drugim sajtovima sve je više integrisanog video-sadržaja, što je posledica sve većih ekrana, bolje rezolucije i novih platformi koje podržavaju striming”, navodi se u izveštaju.

„Jutjub” je i dalje dominantan sa od 40 do 70 odsto ukupnog video-saobraćaja na svim posmatranim mrežama, nezavisno od vrste uređaja. Ovaj sajt je najčešće korišćen video-servis na svetu, a 70 odsto korisnika poseti ga najmanje jednom sedmično. „Netfliks” dostiže između 10 i 20 odsto video-saobraćaja na pojedinim tržištima, ali je na nekim drugim veoma slabo prisutan.

Analitičari švedskog telekomunikacionog džina procenjuju da će u svetu do 2022. godine biti 2,6 milijardi novih korisnika mobilnog širokopojasnog interneta, što je porast od 25 odsto na godišnjem nivou ili svakog dana za milion novih korisnika. To je rezultat veće dostupnosti jeftinijih telefona i boljih bežičnih mreža.

Slični tekstovi

Smartfoni su u aktuelnom tromesečju činili 80 odsto svih prodatih mobilnih telefona. Prošle godine je prvi put zabeleženo više pretplata na smartfone nego na obične mobilne telefone, a sada je udeo pametnih telefona dostigao 55 odsto. Do 2022. godine prenos podataka na smartfonima uvećaće se devet puta, na čak 66 egzabajta mesečno (1EB je milijardu GB).

Prenos mobilnih podataka porašće na globalnom nivou osam puta do 2022. u odnosu na trenutni obim prenosa – sa 8,8 na 71 EB. To je, kako se objašnjava, kao 31 milijardi sati neprekidnog ha-de video-striminga, ili količina podataka koja bi bila preneta kada bi celokupno stanovništvo Španije strimovalo ha-de video-sadržaj 24 sata dnevno tokom mesec dana.

Ukupan mobilni saobraćaj je porastao 70 odsto od prvog kvartala 2016. do prvog kvartala ove godine, što je uglavnom rezultat ogromnog širenja u Indiji.

Dominantna tehnologija za internet pristup od 2018. godine biće 4G i to će biti najbrže rastuća mobilna tehnologija do sada, procenjuju iz „Eriksona”. Bilo je potrebno pet godina da 4G tehnologija dođe do 2,5 milijardi ljudi, u poređenju sa 3G tehnologijom kojoj je bilo potrebno osam godina. Samo u trećem kvartalu ove godine očekuje se da će doći do rasta od 250 miliona novih LTE pretplatnika.

Kad je reč o tzv. internetu stvari, povezivanju skoro svega što koristimo na internetu, predviđa se da će do 2022. godine na ovaj način biti povezano 18 milijardi uređaja poput automobila, kućne tehnike, senzora i slično.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar