U trendu

Drama još traje: Danas su četiri godine od teške povrede glave Mihaela Šumahera

Danas se navršavaju četiri godine od nesreće jednog od najboljih vozača sveta, najtrofejnijeg šampiona Formule 1, Mihaela Šumahera. Nemački as, gospodar brzina, tog 29. decembra 2013. je sa sinom Mikom, tada četrnaestogodišnjakom, krotio skijaške staze u Dent de Burginu, u poznatom zimskom centru Mirabel u francuskim Alpima.

Samo nekoliko minuta pošto su Mihael i Mik krenuli niz padinu, legendarni vozač je izgubio kontrolu nad skijama i pao. Tom prilikom udario je glavom u kamen ispod zamrznutog snega. Nije pomogla ni vrhunska kaciga koju je nosio. Usledila je veoma brzo lekarska intervencija, Šumaher je prebačen helikopterom u poznatu bolnicu u Grenoblu, gde su konstatovane teške povrede glave.

I dok je svet munjevito obilazila vest o nesreći sedmostrukog prvaka sveta Formule 1, najpoznatiji neurohirurzi Francuske su hitno izvršili dve intervencije.

Posle kritičnih 24 sata u kojima je snažni organizam Šumahera dobio prvu bitku sa povredama, lekari su zaključili da, ipak, moraju da ga uvedu u takozvanu indukovanu (veštački izazvanu) komu da bi mu dali što više šansi za oporavak.

Hiljade navijača Šumahera danima se nalazilo oko bolnice u Grenoblu čekajući bilo kakve vesti, koje su, na zahtev porodice, stizale do javnosti na kašičicu.

U moru medijskih spekulacija, tek 16. juna 2014. je saopšteno da je, „u dogovoru sa lekarima porodica odlučila da Šumahera prebaci u Univerzitetsku bolnicu u Lozani u Švajcarskoj“. Teško povređeni as je 9. septembra 2014. prebačen iz bolnice u svoju vilu na obali Ženevskog jezera, u kome mu je jedna prostorija pripremljena za lečenje i oporavak.

Od tada pa sve do danas u javnosti su se pojavljivale razne, uglavnom neproverene informacije o stanju nesrećnog Mihaela. Bilo je priča da je paralisan, ali svestan u invalidskim kolicima, pa zatim da prepoznaje lica ukućana, da ne može da govori, da ima problema sa pamćenjem. Enigma oko zdravstvenog stanja Mihaela Šumahera nije manja ni danas, četiri godine posle nesreće, prenose Novosti.

Mihael Šumaher je rođen 3. januara 1969. u Hurt Harmenlijenu u Nemačkoj. Bio je šampion sveta Formule 1 sedam puta (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004). Odvojio je 91 gran-pri, 155 puta bio na podijumu, osvojio 68 pol-pozicija, a 77 puta je izvezao najbrži krug trke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.