U trendu

Drastične promene za Svetsko prvenstvo – fudbal bliže sirotinji?

Predsednik Fife Đani Infantino predložio je širenje svetskog prvenstva na 48 timova, više nego što je predlagao u svojim predizbornim obećanjima. Predlaže odigravanje pretkola grupne faze nakon kog bi se 16 ekipa oprostilo od Mundijala već posle prvog poraza. Novi format opravdao je željom da se „pomogne sirotinji“, baš kao Mišel Platini s Eurom, a ne boljom zaradom, prenose sportski mediji.

U grupe bi se plasirale 32 reprezentacije, kao u dosadašnjem formatu, a nakon razigravanja u grupi, usledile bi utakmice na ispadanje. Uoči izbora za Fifinog predsednika Infantino je obećao da će proširiti SP na 40 reprezentacija. Upravljačko telo Fife u januaru će odlučiti o formatu takmičenja na idućoj svetskoj smotri.

„Imamo ideje, sad samo valja pronaći najbolje rešenje, raspravljaćemo već ovaj mesec, a konačnu odluku ćemo doneti početkom iduće godine,“ otkrio je 46-godišnjak.
„Želimo da ispitamo sve opcije i da uvidimo koja je najbolja.“

Infantino je na čelu krovne svetske fudbalske organizacije od februara ove godine, izabran je po odlasku Sepa Blatera.

„Moj predlog je SP s 48 reprezentacija, u principu reč je o sličnom formatu kao dosad. I dalje 32 reprezentacije ulaze u grupu, jedina razlika jest što na prvenstvo dolazi 48 timova.“

Žele Mundijal približiti sirotinji, a ne više para

„Želimo razviti fudbal u svim delovima sveta, a ovo je pokušaj da se i slabijim nacijama omogući zadovoljstvo plasmana na Svetsko prvenstvo, te da učestvuju u raspodeli finansijskog kolača,“ zaključio je prvi čovek Fife.

Svaka čast na inicijativi za pomoć fudbalskoj sirotinji, ali nekako sumnjamo u Fifinu iskrenost. Platini je proširio Euro kako bi pomogao malim reprezentacijama. To je možda i uspeo, prošireni format turnira u Francuskoj lansirao je u orbitu Vels i Island, reprezentacije iz druge, možda čak i treće klase evropskog fudbala, ali zato je ostavio vojsku revoltiranih ljubitelja fudbala, koji smatraju kako je proširenje samo pokušaj gramzivih fudbalskih radnika da se ušićari koji evro više od reklama zbog većeg broja utakmica. Fudbalski fanovi, sigurni smo, nemaju ništa protiv većeg broja utakmica, ali samo kad svojom kvalitetom opravdavaju ugled završnog međunarodnog turnira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.