U trendu

Država Zvezdi i Partizanu od 2014. dala više od 4,4milijarde

BEOGRAD – Država je od 2014. godine, zaključno sa sezonom 2019/20. godine, finansijski pomogla košarkaške i fudbalske klubove Crvena zvezda i Partizan u ukupnom iznosu više od 4,4 milijarde dinara, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je novinarima u Beogradu precizirao da je država u tom periodu KK Crvena zvezda pomogla sa 1,626 milijardu dinara, FK Partizan sa 899,4 miliona dinara, KK Partizan sa 1,217 milijardu dinara, a FK Crvena zvezda 727 miliona dinara.

„Kada saberete te cifre, to je ukupno više od 4,4 milijarde dinara koje je država izdvojila preko raznih preduzeća, Grada Beograda, lokalnih samouprava, ministarstva, Vlade Srbije za funkcionisanje fudbalskih i košarkaških klubova Crvena zvezda i Partizan“, rekao je Mali.

On je naveo da razlog zbog kojeg je danas izneo ove podatke nije da bi se klubovi svađali, već da građani Srbije imaju tačne podatke i brojke i da vide koliko država podržava oba kluba sa ciljem da budu još bolji, ostvare bolje rezultate i na pravi način predstavljaju Srbiju.

„Vidite koliko se trudimo da to bude uravnoteženo na najbolji mogući način. U ovom slučaju više novca je dobio Partizan, a manje Crvena zvezda u fudbalu. S druge strane, kada je košarka u pitanju, više je dobila Crvena zvezda“, rekao je Mali.

Dodao je da je važno da građani shvate da će država iz godine u godinu podržavati ove klubove kao što je to činila i do sada.

„Ovo je iznos samo u novcu. Kroz još kredite, garancije i reprograme za poreske obaveze država je stvarno na pravi način pokazala koliko stoji iza ovih klubova“, rekao je Mali.

Partizanu i Crvenoj zvezdi je poželeo da ostvare što veći broj pobeda, budu primer mladima i da se ne svađaju.

„A mi ćemo nastaviti sa ovom politikom kako bi im obezbedili sigurniju budućnost, a sa druge strane i mogućnost da učestvuju u velikom broju takmičenja i na taj način promovišu našu zemlju“, rekao je Mali.

Upitan ko i na osnovu čega odlučuje koliko se kome novca daje, Mali je rekao da je veliki broj institucija koje se odlučuju da pomažu Crvenoj zvezdi i Partizanu i da to prevashodno zavisi od njihove politike.

Na pitanje koliko sada duguju klubovi Crvena zvezda i Partizan i zašto građani ili privatni preduzetnici ne mogu dobiti reprogram dugova kao ti klubovi, ministar je rekao da svako može dobiti reprogram poreskih dugova, ukoliko obezbedi odgovarajuće garancije.

„To je uredba koju je vlada usvojila još pre nekoliko godina i to se sprovodi tako da ne postoji diskriminacija između klubova Zvezde i Partizana, već i bilo kog drugog kluba ili bilo koje druge institucije“, pojasnio je ministar.

Kada je reč o poreskim obavezama, Mali je rekao da država klubovima daje pare za njihovo funkcionisanje, a ne za poreze.

„Oni ako duguju poreze, ulaze u reprogram sa Poreskom upravom uz obezbeđenje odgovarajuće garancije. To je njihova politika, oni sami to rade. Država im daje pare za njihovo funkcionisanje, a da im daje pare za poreze, onda ne bi ušli u reprogram nego bi isplatili svoje obaveze“, dodao je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.