U trendu

Dve Koreje razgovaraju o zajedničkom nastupu na Azijskim igrama

Sportski zvaničnici dveju Koreja danas na granici razgovaraju o saradnji na predstojećim Azijskim igrama.

Sastanak je priredjen nedelju dana posle sastanka lidera Severne Koreje Kim Džong Una i predsednika SAD Donalada Trampa o denuklearizaciji i smanjenju napetosti na Korejskom poluostrvu.

Cilj sastanka dve Koreje u selu Panmundžom trebalo bi da bude dogovor o tome da li će nastupiti zajedno na Azijskim igrama u Indoneziji i u kojim sportovima.

Odigravanje prijateljske košarkaške utakmice timova dveju Koreja takodje je tema sastanka, što je još u aprilu predložio Kim tokom susreta s predsednikom Južne Koreje Munom Džae-inom.

Dve Koreje planiraju da održe seriju razgovora narednih dana o spajanju porodica podeljenih Korejskim ratom 1950-53. godine, o ponovnom povezivanju prekinutih železničkih i putnih veza i uspostavljanjnju kancelarije juga za vezu na severu. Vojske dve Koreje sastale su se u četvrtak i složili da se obnove vojne telefonske linije.

Tokom sastanka s predsednikom SAD prošle nedelje, Kim je ponovo potvrdio posvećenost radu na „potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva“, dok je Tramp obećao da će Severnoj Koreji garantovati bezbednost, te će obustaviti zajedničke vojne vežbe SAD s Južnom Korejom, dokle god traju pregovori i sastanci izmedju dve Koreje.

Severna i Južna Koreja su na proteklim Zimskim olimpijskim igrama u pojedinim sportovima nastupile zajedno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar