U trendu

Englezi rade na svoju štetu, Italijani čuvaju svoju struku

Engleska ne samo da je proterala svoje fudbalere s njenih terena, već je isto uradila i s trenerima, što se, očigledno, odražava i na rezultate nacionalnog tima koji je prošlog leta u osmini finala „Evra 2016“ izgubio od Islanda (2:1). Premijer liga je, bez sumnje, jedna od najvećih sportskih atrakcija na svetu, o čemu svedoči i to da su trogodišnja TV prava za Sjedinjene Američke Države i Kinu prodata za ukupno više od milijardu evra. London je finansijski centar sveta delom zahvaljujući i stranim investicijama, gde sve veći udeo ima fudbal.

Kada se zna da su u 14 od 20 klubova najvišeg ranga većinski vlasnici stranci, onda je jasno da engleski fudbal počiva na tuđem kapitalu koji, prirodno, ne mari za potrebe reprezentacije.

Od svih domaćih šampionata na svetu, Premijer liga ima najveći procenat uvezenih igrača (70 %) a isti slučaj je i s trenerima (80 %). Ako se računaju dve vodeće lige (Premijer i Čempionšiš), i tu su strani stručnjaci u većini (64 %): jedan od 28 među najbolja 44 engleska kluba jeste i naš Slaviša Jokanović (Fulam).

Nigde nije naglašeno u kojoj zemlji ima najviše stranaca među vlasnicima, ali nije teško zaključiti da je i tu „kolevka fudbala“ na prvom mestu: u najvišem rangu 70 % klubova je u stranim rukama, a u dve najbolje lige 57 %. Gledano na trenutnu tabelu Premijer lige, u pet od prvih šest su strani vlasnici.

Za razliku od Engleza, Italinani tradicionalno forsiraju svoje stručnjake, njihove poznate familije uglavnom su vlasnici klubova (samo Inter, Romu i Bolonju drže stranci), dok su domaći igrači u manjini (44,5 %) ali ne u tako velikoj kao što je to slučaj s engleskim fudbalerima u njihovom prvenstvu.

U pet najboljih evropskih liga, trojica italijanskih trenera trenutno su na čelnim pozicimama: Antonio Konte sa Čelsijem vodi u Engleskoj, Karlo Ančeloti sa Bajernom u Nemačkoj i Masimilijano Alegri sa Juventusom u Italiji. Među 98 klubova najvišeg ranga u Španiji, Italiji, Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj, Italijani su u 21 šefovi struke: 17 u svojoj zemlji, tri u Engleskoj, jedan u Nemačkoj.

U Premijer ligi trenutno su samo četiri engleska stručnjaka i to u slabijim klubovima (Šon Diš u Barnliju, Sem Alardajs u Kristal Palasu, Edi Hou u Burnemotu i Pol Klement u Svonsiju). Otkako postoji Premijer liga, od sezone 1992/93, nijedan domaći trener nije uspeo da je osvoji. U istom periodu u Seriji A su carevali Italijani: osvojili su sva prvenstva osim tri, 1999/00 Sven-Goran Erikson (Švedska, klub Lacio), 2008/09. i 2009/10. Žoze Morinjo (Portugalija, Inter). Kakav tretman u svojoj zemlji imaju italijanski treneri vidi se i po trenutnoj slici domaćeg prvenstva: oni se nalaze u 17 od 20 klubova (među tri stranca je i naš Siniša Mihajlović, u Torinu).

U Engleskoj prvih osam na tebeli vode strani stručnjaci, dok su u Italiji u prvih sedam sve domaći treneri.

(Aleksandar Miletić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar