Etički komitet Fife tražio doživotnu suspenziju za Platinija

Etički komitet Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) zatražio je doživotnu suspenziju za predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa).

Platinijev advokat Tibo Dales rekao je danas agenciji Asošiejted pres da je zatražena maksimalna kazna za Platinija, koji je suspendovan na 90 dana zbog “nelojalne isplate” od dva miliona dolara koliko mu je isplatio odlazeći predsednik Fife Sep Blater. Blater je zbog toga takođe suspendovan na 90 dana.

Sudija Etičkog komiteta Fife Joakim Ekert saslušaće u decembru Platinija i Blatera.

“Ne postoji nijedan opipljiv element u ovom slučaju koji može da potvrdi sumnje na korupciju, rekao je Dales.

Blater je Platiniju 2011. godine platio dva miliona dolara za konsultantske poslove koje je bivši francuski fudbaler obavljao od 1998. do 2012. godine. 

Platini i Blater su negirali nepravilnosti i rekli da su postigli usmeni dogovor o isplati. Francuz se na suspenziju žalio Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Platini se kandidovao za predsednika Fife, na izborima 26. februara naredne godine, ali njegova kandidatura nije razmatrana zbog suspenzije.

Blater je 2. juna podneo ostavku samo nekoliko dana pošto je dobio svoj peti predsednički mandat, posle velikog skandala i hapšenja nekolicine Fifinih zvaničnika u istrazi američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu. On je rekao da će napustiti funkciju kada novi predsednik bude izabran.

U slučaju da dobije doživotnu suspenziju Platini može da se žali Sudu za sportsku arbitražu, koji je u prošlosti poništavao takve kazne.

(Beta)

Ostavite komentar