U trendu

Federer će pobesneti: Uvodi se novo pravilo u tenisu

ATP uvodi novo pravilo u muški tenis – biće dopušteno trenerima da razgovaraju sa igračima tokom meča.

„Coaching“ je do sada bio dopušten samo u ženskom tenisu, ali sada je i ATP odlučio da dozvoli treneru da jednom tokom seta siđe na teren i savetima pomogne svom igraču. Od 2018. godine to će sigurno biti praktikovano u muškom tenisu, a postoji mogućnost i da trenere na klupama sa igračima vidimo već sledeće sezone.

Ovo pravilo se neće koristiti na najvećim turnirima jer Gren Slemove organizuje ITF, a ne ATP i WTA kao ostale turnire.

I dok se do sada kažnjavao svaki razgovor tenisera i trenera sa tribina, teniserke trenera mogu da pozovu jednom tokom seta i između setova još od 2009. godine.

„Ako se to ikada uvede, nadam se da će se dogoditi nakon što ja završim karijeru“, poručio je još pre dve godine Rodžer Federer, osvajač 17 Gren Slemova.

„Mislim da to nije potrebno i nije pravedno. Pa nemaju svi novca za trenera, zar ne? Tenis bi trebao da bude sport bez „coachinga“. To je amaterski potez i nadam se da će od te ideje odustati.“

Novaka Đokovića često su optuživali da je dobijao savete trenera sa tribine. Čak je i njegov bivši trener Boris Beker priznao kako je pronalazio načine da komunicira s njim. Đoković je dva puta na Gren Slemovima kažnjen zbog komuniciranja sa svojim trenerima, a on smatra kako je to potrebno jer tako dobija motivaciju i samopouzdanje.

I Rafael Nadal je nekoliko puta kažnjen jer je od svog trenera Tonija Nadala dobijao savete tokom mečeva, pa će i njega promena ovog pravila obradovati, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.