U trendu

Fifa će istražiti tvrdnje o isplati mita Nemačke za dobijanje SP 2006.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da su „ozbiljni“ navodi da je Nemačka dala mito kako bi dobila organizaciju Svetskog prvenstva 2006. godine i da će oni biti ispitani u sklopu tekuće istrage o korupciji u svetskom fudbalu.

Nemački nedeljnik Špigl preneo je danas da je Organizacioni odbor kandidature Nemačke za domaćina Mundijala 2006. godine osnovao crni fond od 10,3 miliona švajcarskih franaka, a da je sumu obezbedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus.

Kako se navodi, novac je isplaćen pre nego što je Fifa donela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se obezbedili glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta Fife.

Fifa je navela da su to „veoma ozbiljni navodi“ i da će biti „ispitani u sklopu istrage“.

Fifa je 6. jula 2000. godine dodelila domaćinstvo Nemačkoj. Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Nemačku, koja je sa 12:11 pobedila Južnu Afriku, pošto se Čarls Dempsi sa Novog Zelanda uzdržao od glasanja.

Od četvorice azijskih predstavnika jedino je živ Čang Mong Jun, koji se kandidovao za predsednika Fife. On je početkom meseca suspendovan na šest godina zbog korupcije.

Čang Mong Jun je na pitanje Špigla za komentar, rekao da „takva pitanja nisu vredna odgovora“.

Organizacioni komitet kandidature Nemačke tada je predvodio legendarni fudbaler Franc Bekenbauer, a u rad je bio uključen i predsednik Fudbalskog saveza Volfgang Nircbah. Špigl je naveo da su obojica, uz još nekolicinu visokih zvaničnika Saveza, najkasnije do 2005. godine znali za postojanje crnog fonda.

Novac Luisa-Drajfusa je čuvan kao tajna i nije se pojavio u budžetu Organizacionog komiteta kandidature Nemačke ni Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2006. godine.

Špigl je naveo da je godinu i po dana pre početka Mundijala u Nemačkoj Luis-Drajfus tražio svoj novac, čija je vrednost tada iznosila 6,7 miliona evra, a da su Bekenbauer i Nircbah „tada počeli da traže način da neupadljivo vrate novac“.

Nemački magazin naveo je da je pokriće napravljeno uz pomoć Fife i da je 6,7 miliona evra prebačeno u svetsku kuću fudbala kao doprinos svečanosti po otvaranju Mundijala, koje je kasnije otkazano.

„Novac je uplaćen na račun Fife u Ženevi. Fifa je odatle odmah prebacila novac na račun Luisa-Drajfusa“, naveo je Špigl.

Luis-Drajfus umro je 2009. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar