U trendu

FIFA neće promeniti datum predsedničkih izbora

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da neće promeniti datum predsedničkih izbora, uprkos neizvesnosti oko kandidature Mišela Platinija.

Sastanak Izvršnog komiteta Fife danas je održan u Cirihu, prvi put otkako je njen odlazeći predsednik Sep Blater suspendovan na 90 dana.

Etički komitet Fife suspendovao je Blatera 8. oktobra zbog krivične istrage koja se vodi protiv njega. On je optužen za „nelojalnu isplatu“ predsedniku Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišelu Platiniju od dva miliona dolara, devet godina pošto je Francuz obavio posao za Blatera.

Obojica su suspendovani na po 90 dana i negirali su nepravilnosti.

Na današnjem sastanku odlučeno je da se izbori održe kako je i planirano, 26. februara naredne godine. Platini se kandidovao za predsednika Fife i na vreme je predao kandidaturu, ali je neizvesno da li će mu biti dozvoljeno da učestvuje na izborima zbog istrage.

Platini se žalio na suspenziju i čeka odluku Žalbene komisije Fifa.

Uefa nije suspendovala Platinija, a njeni delegati su danas razgovarali o strategiji, uključujući i to da li će podržati drugog kandidata ako Platini ne bude mogao da se kandiduje.

Fifa je u krizi otkako je krajem maja uhapšena nekolicina njenih visokih funkcionera u sklopu istrage o korupciji u svetskom fudbalu. Blater je u krajem maja dobio svoj peti mandat, ali je četiri dana kasnije podneo ostavku zbog velikog pritiska javnosti. 

Potencijalne promene u Fifi mogle bi da uključuju i uvođenje uslova i starosne granice za predsednika. Blater (79) predvodi Fifu 18 godina.

Osim Platinija, za predsednika Fife se kandidovao jordanski princ Ali bin el Husein, a potencijalni kandidat je i bivši fudbaler Trinidada i Tobaga Dejvid Nakid.

Predsednik Azijske fudbalske konfederacije šeik Salman bin Ibrahim el Kalifa poslao je pismo Izvršnom komitetu Fife u kome je naveo da su brojni visoki zvaničnici iz sveta fudbala „od njega nedavno tražili da se kandiduje“.

On je naveo da će odluku o kandidaturi doneti posle dogovora sa kolegama iz Azijske fudbalske konfederacije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike