U trendu

Fifa prebacila više od 100 radnih mesta iz Ciriha u Majami

Međunarodna fudbalska organizacija (Fifa) premešta više od 100 svojih radnih mesta iz sedišta u Švajcarskoj na Floridu, gde sve više ljudi radi na organizaciji Svetskog prvenstva 2026. godine.

Fifa je danas obavestila osoblje da će se njeno celokupno pravno odeljenje i timovi za reviziju, usklađenost i upravljanje rizicima preseliti iz Ciriha u Majami.

„Planirano je da taj potez bude u potpunosti operativan u avgustu 2024. godine“, saopštila je Fifa osoblju preko mejla u čiji je uvid imala agencija Asošijeted Pres.

Prošireno muško Svetsko prvenstvo sa 48 ekipa 2026. godine, biće uglavnom domaćin SAD, a utakmice će se igrati i u Kanadi i Meksiku. Predsenik Fifa Đani Infantino rekao je prošle godine u Kataru da očekuje da će u budućnosti provoditi više vremena u SAD.

SAD će takođe biti domaćin proširenog klupskog prvenstva sa 32 tima u periodu od juna do jula 2025. goidne. Real Madrid, Mančester Siti i Čelsi već su se kvalifikovali kao nedavni šampioni Evrope, a Flamengo i Palmeiras će doći iz Brazila.

Odluka Fifa da premesti svoje pravno odeljenje deluje iznenađujuće s obzirom na to da je Švajcarska centar za globalno sportsko pravo i da se stotine Fifa slučajeva, uključujući sporove oko ugovora, plus neke disciplinske i etičke slučajeve koji se saslušavaju svake godine na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Fifa je već otvorila bazu u Parizu 2021. kako bi bila veza sa savezima članicama u Evropi i Africi, a priprema se regionalna kancelarija u Singapuru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar