U trendu

Getlin bojkotuje BBC i britanske medije zbog pristrasnog izveštavanja

Osvajač srebrne medalje u trci na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Pekingu Amerikanac Džastin Getlin rekao je danas da će bojkotovati Bi-Bi-Si (BBC) i ostale britanske medije iz protesta zbog njihovog „pristrasnog“ izveštavanja o trci sa Jamajčaninom Juseinom Boltom.

Getlin je juče osvojio srebrnu medalju na 100 metara u Pekingu rezultatom 9,80 sekundi, a zlatnu medalju osvojio je Bolt sa 9,79. Taj duel su mnogi svetski mediji nazvali „borbom dobra i zla“, zbog četvorogodišnje suspenzije Getlina zbog dopinga.

„Odbranio je titulu, odbranio je svoju reputaciju, a možda je spasio i sport“, rekao je komentator BBC Stiv Krem kada je Bolt prošao kroz cilj.

Na fotografiji objavljenoj na Tviteru vidi se kako komentator Brendan Foster i njegove kolege iz BBC slave Boltovu pobedu.

Getlin smatra da ima nepravedan tretman ne samo na BBC nego i u ostalim britanskim medijima, koji su se u izveštajima i najavama trke koncentrisali uglavnom na njegove suspenzije zbog dopinga.

„Džastin, ali i ja, mislimo da su britanski mediji i novinari bili izuzetno neljubazni prema njemu. Nije rečeno ništa pozitivno već dugo. Stalno su ga karakterisali prema doping slučajevima i pravili od njega zlikovca“, rekao je Getlinov agent Renaldo Nehemija.

„Da bi zadržao svoje dostojanstvo i samopoštovanje, Getlin smatra da je najbolje da ne razgovara sa njima. To je veoma nesrećna okolnost, ali izuzetno je pogođen ovim napadima. Kao ljudi, trebalo bi da budemo bolji od toga, a BBC posebno treba da izveštava nepristrasno i bez otkrivanja svog mišljenja“, dodao je on.

Getlin je prvi put suspendovan 2002. godine zbog korišćenja amfetamina, koji je uneo kroz lekove, dok je drugi put suspendovan 2006. godine zbog korišćenja testosterona. On je tvrdio da mu je maser umasirao kremu punu testosterona u noge.

U normalnim okolnostima posle drugog pozitivnog doping testa, 2006. godine, Getlin bi dobio doživotnu supenziju, ali je posle saradnje sa anti-doping zvaničnicima dobio samo četiri godine.

Otkako se vratio na stazu Getlin je postizao sve bolje rezultate. Sve do jučerašnjeg poraza, vezao je 29 pobeda, a najbolji rezultat na 100 metara mu je 9,74 sekundi.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na svako pitanje o dopingu odgovarao sa „hvala“.

Krajem nedelje Getlin i Bolt će u Pekingu trčati i na 200 metara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.