Getlin: Ja sam više od dve suspenzije

Američki sprinter Džastin Getlin rekao je danas da o njemu ne treba suditi po suspenzijama zbog dopinga, već po rezultatima koje je ostvario tokom karijere.

Getlin je ove godine nabrži čovek sveta u trkama na 100 i 200 metara i mnogi ga smatraju jednim od favorita za pobede u tim disciplinama na predstojećem Svetskom prvenstvu u Pekingu, pošto svetski rekorder i višestruki olimpijski šampion Jamajčanin Jusein Bolt ima problema sa povredom karlice.

Getlin je od 2013. godine neporažen na 100 i 200 metara, ukupno u 27 trka.

On je četiri godine suspendovan zbog dopinga. U normalnim okolnostima posle drugog pozitivnog doping testa, 2006. godine, Getlin bi dobio doživotnu supenziju, ali je posle saradnje sa anti-doping zvaničnicima dobio samo četiri godine.

„Ja sam više od te četiri godine. Ja sam mnogo više od dve suspenzije. Mnogo sam postigao pre toga, a mnogo i posle te kazne“, rekao je Getlin, preneli su britanski mediji.

Getlin je rekao da se ne smatra varalicom i dodao da je prvi put bio pozitivan zbog jednog leka koji je uzimao godinama, a drugi put jer mu je maser u noge utrljao kremu testosterona.

Mnogi ljubitelji atletike će trku Getlina i Bolta videti kao „borbu dobra i zla“, pošto Bolt, koji nikada nije pao na doping testu, predstavlja najbolje iz sporta.

„Zaista me nije briga šta misle. Ja sam trkač, kao i on. Ne postoje dobri ili loši trkači. Mi smo samo trkači. Niko ne pokušava da preuzme svet. Neko ne pokušava da raznese svet“, rekao je Getlin.

„Medelja neće biti uručena svima. Ona će biti uručena jednoj osobi, šampionu“, dodao je 33-godišnji Getlin.

Getlin je do sada samo jednom u sedam trka pobedio Bolta. Američki sprinter rekao je da svaki takmičar mora da bude najspremniji i pruži maksimum kako bi pobedio Bolta, koji se ove godine nije mnogo takmičio zbog povreda.

„Na papiru, ja sam u životnoj formi i spreman sam da uradim sve što je potrebno“, rekao je Getlin.

Getlin je ove godine ostvario najbolje rezultate u karijeri, na 100 metara trčao je 9,74 sekunde, a na 200 metara 19,57. Bolt je svetski rekorder u tim disciplinama rezultatima od 9,58 sekundi, odnosno 19,19 sekundi.

Amerikanac je rekao da će u Pekingu obojica biti pod velikim pritiskom.

„Mislim da bi ljudi rekli da je Bolt pod većim pritiskom. On ima veliki niz pobeda, ali u isto vreme i ja imam mnogo toga da dokažem i mnogo stvari da uradim. Mislim da smo pod istim pritiskom“, rekao je Getlin i dodao da bi osvajanje zlatne medalje 10 godina posle prvog zlata na SP bilo važnije od pobede nad Boltom.

„Morate da pobedite sve protivnike kako biste osvojili zlatnu medalju. Mislim da moji najbolji rezultati dolaze“, rekao je Getlin.

Svetsko atletsko prvenstvo održaće se od 22. do 30. avgusta u Pekingu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike