najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Goleman: Đoković je emocionalno inteligentan

Američki pisac i psiholog Danijel Goleman održao je nedavno u beogradskom “Sava centru” dobro posećeno predavanje o emocionalnoj inteligenciji u organizaciji Mokrogorske škole menadžmenta (MŠM) ocenivši tom prilikom da je uspeh najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića zasnovan na  njegovoj emocionalnoj inteligenciji.

“Emocionalna inteligencija je upravljanje sobom u stresnim situacijama i osećaj za emocije drugih”, rekao je Goleman, dodajući da su to odlike dobrih lidera, od čijih odluka zavisi uspešnost vođenja kompanije ili harmonija u društvu i porodici.

Slikovitim primerima Goleman je dočarao publici da su intelektualna i emocionalna oštroumnost pođednako važne zasebne sposobnosti, koje nisu suprotstavljene jedna drugoj nego se prepliću.

Govoreći o istraživanju koje je obavio američki psiholog Volter Mičel, nudeći četvorogodišnjoj deci jednu bombonu odmah ili dve bombone za 15 minuta, Goleman je naveo da se kasnije pokazalo da su deca koja su uspevala da ovladaju svojim impulsima i sačekaju da dobiju dve bombone postali uspešniji i bolje su učili.

Jedno od pitanja za Golemana glasilo je – koliko emocionalna inteligencija igra ulogu u uspesima Đokovića, a on je odgovorio da je njegovo samopouzdanje zasnovano na realnoj predstavi o sopstvenim kvalitetima, što je odlika emocionalno inteligentnih ljudi.

Goleman je na zanimljiv način prokomentarisao modernu reč u engleskom jeziku “multitasking”, odnosno obavljanje više radnji ođednom, rekavši da je to mit i da čovek ima sposobnost da brzo menja predmet svoje pažnje, ali da nije moguće da bude istovremeno skoncentrisan na više od jedne radnje.

Osnivač i direktor MŠM Srđan Janićijević zahvalio je na interesantnom predavanju Golemanu za koga je rekao da postavio svetske standarde u oblasti kojom se bavi.

Predavanje je pratilo nekoliko stotina rukovodilaca i zaposlenih u javnom i privatnom sektoru u Srbiji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike