U trendu

Zabrana utakmice – uvod u novu samoizolaciju Srbije

Koalicija nevladinih organizacija „Gradjanska Vojvodina“ je danas najoštrije osudila odluku državnih vlasti Srbije da zabrane odigravanje rukometne utakmice juniorki Srbije i Kosova, ocenivši da vlast takvim odlukama uvodi Srbiju u novu samoizolaciju.

„Uvereni smo, medjutim, da ovakva, ‘spontana’ reakcija državnih organa itekako ima veze i s činjenicom da se približilo vreme da ovdašnja vlast konačno i na delima dokaže svoju opredeljenost za evropski put, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma s Kosovom“, ocenila je „Gradjanska Vojvodina“ u saopštenju.

„Gradjanska Vojvodina“ je izrazila bojazan da je ta odluka državnih organa „samo uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka“, koja je od Srbije bila napravila „neku vrstu evropske Severne Koreje, zemlje izolovane od sveta i od razuma“.

„Kao što kaže narodna poslovica, ne može se jednom stražnjicom istovremeno sedeti na više stolica. Ako se u narednom periodu nastavi sa ovakvom politikom, biće to jasan dokaz da radikali možda menjaju ime ali ćud nikada, i da je na vlasti ista ona koalicija koja je Srbiju odvela u rat s celim svetom, pre tačno 18 godina“, navodi se u saopštenju.

„Gradjanska Vojvodina“ je odluku ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića o zabrani odigravanja utakmice i podršku odluci predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvala „nerazumnim i duboko štetnim činom“.

„Država je još jednom kapitulirala pred huliganima, koji se lažno predstavljaju kao navijači, i time nanela nemerljivu štetu ne samo nevinim mladim sportašicama, već i evropskom putu Srbije, u koji se ova vlast navodno zaklinje“, piše u saopštenju.

„Gradjanska Vojvodina“ je ocenila da država u kojoj ministar policije zabranjuje odigravanje medjunarodnih utakmica, „po definiciji podseća na banana-republiku i na državu koja je na korak od diktature“.

„U to nas dodatno uverava činjenica da predsednik takve države pravda ovaj opasni čin. Doduše, isti taj predsednik Republike je, prema sopstvenim i više puta ponovljenim svedočenjima, takodje u mladosti bio huligan“, navodi se u saopštenju.

„Gradjansku Vojvodinu“ čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti Subotica, Gradjanska akcija Pančevo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.