U trendu

Građanski rat koji traje 50 godina (video, foto)

Ako ostavimo po strani fudbalski rat iz 1969. između Salvadora i Hondurasa i (manje-više nategnutu) tezu da je rat na tlu bivše Jugoslavije počeo na Maksimiru, najkrvaviji „fudbalski rat“ koji traje najmanje već pola veka, jeste argentinski „Superklasiko“ — utakmice dve najpopularnije ekipe Boke juniors i River plate. Toga smo svedoci i ove nedelje.

U poređenju sa divljanjem huligana, dva najpopularnija argentinska kluba, istorija sukoba „Delija“ i „Grobara“ sa sve mrtvima, osakaćenima i teško povređenima izgleda kao dečja manifestacija „Radost Evrope“.

Poslednji u nizu incidenata koji su zapanjili „prijatelje fudbala“ širom planete desio se u subotu 24. novembra. Navijači River plate napali su fudbalere Boke juniorsa ispred svog stadiona, nekoliko sati pred početak revanš-meča finala Kopa libertadores.

Autobus sa Bokinom delegacijom zaglavio se među navijačima najvećeg rivala na mestu na kome se oni tradicionalno okupljaju. U napadu na klupski autobus povređeno je sedam fudbalera Boke, uglavnom zbog rasekotina od stakla i suzavca, a dvojica su primljena u bolnicu. Na fotografijama i snimcima iz svlačionice moglo se videti da se igrači teturaju i da su dezorijentisani.

„Klasna borba“ od početka

Od samog osnivanja između dva najpopularnija argentinska kluba postoji nešto što bi se najblaže moglo nazvati nezdravim rivalstvom. I River i Boka osnovani su u La Boki, lučkom delu Buenos Ajresa.

Spajanjem dva manja kluba — Santa rose i La rosalesa 1901. godine formirana je River plata. Na istom mestu nastala je i Boka juniors, koju su osnovali doseljenici iz Južne Italije. Godine 1925. River se iz radničke La Boke preselio u jedan od najbogatijih kvartova Buenos Ajresa — Nunjez.

Od tada su igrači i navijači Rivera poneli nadimak „Milioneri“, dok su pristalice Boke ostale „Đenovljani“. I tako je počela, što bi rekao Marks, klasna borba koja traje skoro jedan vek.

Varljivo leto ’68.

Korak od klasne borbe koja je prerasla u fudbalski rat napravljen je 23. juna 1968, kad je na stadionu Rivera „Munumental“ posle utakmice došlo do sukoba navijača, u kojem je poginula 71 osoba, a 150 ih je ranjeno. Najveći broj poginulih bili su mladi u proseku stari svega 19 godina.

Bio je to najveći incident u istoriji argentinskog fudbala i jedna od najvećih „fudbalskih klaonica“. Postoje tri scenarija kako je do tragedije došlo.

Prema prvom, navijači Boke su zapalili zastave protivničkih navijača na gornjem prstenu stadiona, a onda sami počeli da beže pred vatrom koja je počela da se širi.

Prema drugom, navijači Rivera su upali u sektor Bokinih simpatizera i tako izazvali stampedo.

Prema trećoj verziji, „kapija 12“ bila je zaključana, a navijači koji su hrlili ka njoj, nisu čuli vapaje onih sa početka kolone, da je nemoguće ući na stadion. Tako su ih ugurali u smrtni vakuum. Bivši predsednik Rivera govorio je i o krivici policije za sve što se dogodilo, jer su navodno pripadnici organa reda potisnuli Bokine navijače, tako što su jedan deo tribine polili urinom. Prethodno su prolaz zakrčili gvozdenim preprekama.

Nakon tri godine istrage, Vlada je objavila da niko nije kriv za tragediju.

„Proslava“ sa kamenjem i pucanjem

Godine 1994. Riverovi navijači su se vraćali sa pobedničkog gostovanja. Bilo je 2:0, a u autobusu koji je prevozio navijače „belo-crvenih“ odjekivala je pesma. U jednom trenutku, navijači Boke počeli su sa kamenovanjem i pucanjem. Dvojica navijača River plate su ubijena, a veliki broj ih je teško povređen.

Širom Buenos Ajresa nekoliko dana posle ubistva osvanuli su grafiti „River 2, Boka 2“.

Alkohol, droga, „hladno oružje“…

Pre sedam godina, 79 ljudi je uhapšeno na stadionu Boke, popularnoj „Bombonjeri“, posle sukoba tokom kojeg su „sevali“ noževi. Domaći navijači su probili barijeru i upali u gostujući sektor. Tom prilikom policija je konfiskovala ogromnu količinu pirotehnike, droge, alkohola i hladnog oružja.

„Građanski rat“ na terenu

Priča da je huliganizam rezervisan za tribine, a fer-plej za teren, u slučaju „Superklasika“ i ne pije vodu. Brojni su primeri iz istorije najvećeg argentinskog derbija, kad je fudbalere „ponela atmosfera“ sa tribina, pa je dolazilo do tuča, čak i u prijateljskim utakmicama.

Tako je u utakmici odigranoj 27. jula 1989. godine, u kojoj je River pobedio sa 2:1, fudbaler Boke juniorsa Arijel Gracijani nokautirao Hosea Serizuelu.

River je imao lošu sezonu 2011. godine, a pobeda nad večitim rivalom zalečila bi bar delić rana. Međutim, Boka je vodila sa 2:0, a sve je izmaklo kontroli pred kraj prvog poluvremena. Najpre su se Matijas Almeida i Klemente Rodrigez sukobili na terenu, bilo je tu koškanja i vređanja, a sve se završilo crvenim kartonima. Kada je Almeida krenuo u svlačionicu, sukobio se i sa policajcima koji su hteli da ga zaštite od besnih Bokinih navijača, koje je isprovocirao ljubeći Riverov grb.

U januaru 2017. godine u prijateljskom meču bilo je uvreda i šutiranja. Fudbalera Rivera Sebastijana Driusija napali su Benedeto i Insauralde, koji su za to dobili crvene kartone. U tuči su još učestvovali i Pablo Perez i Rikardo Centurion, a i oba trenera su bila isključena sa meča. Pobedio je River sa 2:0.

Ovo su samo neki od sukoba na terenu, tribinama i ulicama Buenos Ajresa. Kako stvari stoje, zbog argentinske strasti za fudbalom u kombinaciji sa „klasnom borbom“, biće toga i u budućnosti. Međutim, ako ostavimo po strani sve nemile scene, „prijatelji fudbala“ će pamtiti „Superklasiko“ po velikanima „najvažnije sporedne stvari na svetu“, poput Sivorija, Di Stefana, Krespa, Ortege, Teveza i neprevaziđenog Dijega Maradone.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.