najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hamilton: Posle Bjankijeve smrti pred Formulom 1 je težak put

Vozač Mercedesa Luis Hamilton izjavio je da posle smrti vozača Marusije Žila Bjankija Formulu 1 “čeka težak put”.

Bjanki je juče sahranjen u Nici, a komemoraciji su prisustvovali brojni vozači i čelnici Formule 1, kao i hiljade navijača.

Bjanki (25) je u petak umro od posledica povreda glave koje je zadobio tokom trke za Veliku nagradu Japana prošlog oktobra, kada je po velikoj kiši u sumrak naleteo na vozilo koje je izvlačilo bolid Zaubera sa staze.

On je od tada bio u komi.

Aktuelni šampion Formule 1 Hamilton rekao je da je ta nesreća podsetila Formulu 1 sa kakvim opasnostima se suočavaju vozači.

“Za sve nas je bilo neverovatno teško oprostili se od Žila. Želeo bih da sam ga bolje poznavao, ali ono što sam znao o njemu je da je imao dobro srce, sjajan duh i sjajnu budućnost. Formulu 1 sada čeka težak put. Još jednom smo videli kakve su opasnosti našeg sporta, da bi to trebalo da se poštuje i da mi vozači kada uđemo u vozilo prihvatamo da postoji šansa za takve opasnosti”, rekao je Hamilton, preneli su britanski mediji. 

Hamilton je naveo da je napravljen napredak po pitanju bezbednosti i da zna da će Međunarodna automobilska federacija (FIA) preduzeti korake da se to pitanje i dalje unapređuje.

Izveštaj o Bjankijevoj smrti ima 396 strana, a u njemu su brojne preporuke, uključujući i uvođenje “virtuelnog sejfti kara”, koji bi usporavao vozače kada su na stazi opasni uslovi za vožnju.

Istraga je pokazala da Bjanki nije uspeo dovoljno brzo da zakoči i udario je u vozilo koje je izvlačilo bolid Zaubera sa staze.

Hamilton je rekao da će misliti na Bjankija tokom predstojeće trke za Veliku nagradu Mađarske, ali i do kraja svoje karijere.

“Nosiću ga u svojim molitvama i mislima, ne samo u nedelju, već do kraja mojih vozačkih dana. Znam da bi on želeo da vozimo jako, kao što je on, pa ću to i uraditi”, rekao je Hamilton.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike