U trendu

Infantino odbacio pokušaje podrivanja SP u Rusiji

Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Djani Infantino odbacio je danas pokušaje da se „podrije“ Svetsko prvenstvo u Rusiji, rekavši da ne želi da sudi o celoj državi na osnovu istrage za sistemski doping.

Infantino je u intervjuu za Asošijeted pres rekao da i dalje „vrlo dobro“ saradjuje s ruskim ministrom sporta Vitalijem Mutkom koji je optužen da je prikrio doping makar jednog stranog fudbalera u ruskoj Premijer ligi.

Antidoping laboratorije u Moskvi i Sočiju štitile su dopingovane ruske sportiste, u sklopu državnog doping sistema, kojim je upravljalo, koga je kontrolisalo i nadgledalo ministarstvo sporta, uz pomoć ruske tajne službe, navedeno je u izveštaju Nezavisne komisije Svetske antidoping agencije (WADA) objavljenom u julu.

„Nije moj posao da sudim o izveštaju. Kao predsednik fudbalske organizacije moja briga je vezana za fudbal i morali bi da se postoje slučajevi dopinga u fudbalu. Ukoliko postoje indicije da su se fudbaleri dopingovali, Fifina tela će se pozabaviti time“, rekao je Infantino.

Kako ocenjuje AP, nema rizika da Rusija izgubi organizaciju Mundijala. Za devet meseci će se u Rusiji, „dopingom zaraženom naciji“, organizovati Kup konfederacija, takmičenje koje služi kao priprema za Svetsko prvenstvo.

„Mi to treba da vidimo kao šansu za nešto dobro, a ne kao priliku da budemo negativni. Rusija na Svetsko prvenstvo treba da gleda kao priliku da se pokaže u pozitivnom svetlu, kao dobri organizatori i kao gostoljubiva država“, rekao je Infantino.

„Hajde da radimo u pozitivnom smeru, a ne da pokušavamo da podrijemo ovaj dogadjaj“, dodao je on.

Nezavisne komisije WADA-e je takodje konstatovala da je 11 pozitivnih doping nalaza o ruskim fudbalerima nestalo.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) je na osnovu izveštaja Nezavisne komisije WADA-e zabranio Mutku da prisustvuje Olimpijskim igrama u Riju, ali je ruski ministar zadržao podršku Infantina.

„Mi (Fifa) imamo naša tela koja se bave time. Šta god pisalo u izveštaju, oni će to poslati Etičkom komitetu Fife, a naše telo će na to reagovati ili možda ne. Sve dok do toga ne doje ne želim da učestvujem u spekulacijama. Saradjujem s ljudima koji su legitimno izabrani na svoje funkcije“, rekao je Infantino.

„On je radio po propisima ove organizacije i koliko mogu da ocenim, radio je odlično. Dakle, za mene i ovu organizaciju bilo bi vrlo dobro da nastavi da ovako saradjuje s njim“, dodao je Infantino.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar