U trendu

Iranke traže da im se dopusti da prisustvuju utakmicama

Protest grupe Iranki koje su prijavile da im je zabranjeno da prisustvuju utakmicama muške odbojkaške reprezentacije u Svetskoj ligi, ponovo je izazvalo debatu u Iranu da li ta zemlja može da bude domaćin medjunarodnih utakmica.

Žene u Iranu koje su uložile napor da učine sportske dogadjaje otvorenijim, navele su da im nije bilo omogućeno da kupe karte uprkos višestrukim pokušajima da ih nabave preko interneta.

Ženama je tradicionalno zabranjeno da prisustvuju sportskim dogadjajima u Iranu na kojima učestvuju samo muškarci, pošto vlasti sprovode strogo tumačenje islamskih normi, medjutim mnoge Iranke ulažu napore da to promene.

Na utakmicama Argentina-Italija i Iran-Srbija žene su bile na odvojenom delu na tribinama, a za sada nije poznato da li su one bile deo javne publike ili pozvane gošće.

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) je saopštila da je Odbojkaški savez Irana naveo da su karte za utakmice u petak rasprodate za pet minuta, a da je 466 od 5.000 ulaznica bilo namenjeno delu tribina koji je izdvojen za žene.

Od trenutka kada su ulaznice puštene u prodaju, sajt za prodaju je naveo da je deo tribina za žene popunjen, kazale su pojedine žene koje su pokušale da kupe karte.

Odbojkaška reprezentacija Srbije pretrpela je u petak prvi poraz u Svetskoj ligi, pošto je u Teheranu posle preokreta izgubila od Irana s 2:3 u prvoj utakmici Grupe I trećeg vikenda prve divizije, ali se, i pored toga, plasirala na završni turnir. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.