U trendu

Ivanišević otvorio dušu: On mi je uništio život

Goran Ivanišević, najbolji hrvatski teniser svih vremena, osvrnuo se na svoju veliku karijeru u razgovoru za italijanski magazin Il Sole 24 Ore.

Ivanišević je Vimbldon, najveći turnir na svetu, osvojio 2001. godine sa pozivnicom i velikim bolovima u ramenu. Ranije je izgubio tri finala.

„Moj život ne bi bio isti da nisam osvojio Vimbldon. Neko mi je rekao da je u sportu najvažnija igra, ali to nije istina. Seća li se iko gubitnika iz finala? Do tog ponedeljka u Vimbldonu bio sam večni drugi, imao sam tri srebrna tanjira. Ni ja se ne sećam tih prokletih izgubljenih finala, a igrao sam u njima.“

Finale protiv Patrika Raftera jedno je od najuzbudljivijih u istoriji turnira, a posebno se pamti poslednji gem u kom se Ivanišević borio i na kraju izborio sa pritiskom.

„Danas, 16 godina kasnije, ljudi me još zaustavljaju na ulici i prisećaju se tog 16. gema petog seta.“

Italijanima je otkrio da je imao velikih problema nakon tog finala.

„Rame me bolelo toliko jako da nakon mečeva nisam mogao da podignem ruku. Bio sam na operaciji 2002., ali i nakon povratka me bolelo i na kraju sam odlučio da se penzionišem. Imao sam 32 godine, osećao sam se izgubljeno, nisam znao šta bih sa životom. Sav stres na koji sam navikao je nestao. Srećom, 2003. mi se rodila kćerka i to me je spasilo.“

Mrzim Samprasa jer mi je uništio život“

Ni ovaj intervju nije mogao da prođe bez Pita Samprasa, Amerikanca koji je Ivaniševića pobedio 12 puta u 18 međusobnih mečeva. Najviše bole tri poraza na Vimbldonu, dva u finalu i jedan u polufinalu.

„Sampras mi je uništio život. Volim Pita, veliki je šampion i dobar dečko. Ali izgubio sam toliko polufinala i finala od njega! Mrzim ga sa sportskog gledišta. Njegov borbeni duh i mentalitet bili su najvažnija stvar za veliku karijeru“, rekao je Ivanišević i dodao da mu je prvi pravi suparnik bio otac na terenima oko Splita jer je samo on znao da ga živcira kao niko drugi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.