U trendu

Iz Las Vegasa u provod i po zlato

Oni dovode praktično B tim na Igre, jer im se može. Može im se i da se za najveću svetsku sportsku smotru pripremaju, ako to uopšte tako može da se nazove, samo dve nedelje. Visinske pripreme su misaona imenica, u Rio će krenuti iz Las Vegasa, grada zabave i kocke, a njihov selektor će najveći napor uložiti da što više ublaži ego zvezda koje vrede nekoliko stotina miliona dolara.

Osim titule u NBA ligi, Amerikanci jedino priznaju olimpijsko zlato, a od kada je košarka uvrštena u zvanični program, 1936. u Berlinu (u Sent Luisu 1904. bila demonstracioni sport), u 17 učešća čak 14 puta su bili šampioni, nikad se kući nisu vratili bez medalje (srebro i dve bronze pride). Za proteklih 80 godina nisu učestvovali zbog „hladnogh rata“ (ulaska sovjetske vojske u Avganistan) u Moski 1980 (prvak Jugoslavija), a zlato su im „ukrali“ samo Sovjeti dva puta (1972. Minhen i 1988. Seul) i Argentina 2004. Eto, procenite šanse da ih neko u Brazilu smakne sa trona.

U svim ostalim selekcijama „smak sveta“ je izostanak i jednog asa, a Majk Križevski (69) je morao da precrta 12 „veličanstvenih“, od kojih većina želi da se odmori od naporne NBA sezone. Džejms, Kari, Vestbruk, Harden, Leonard, Pol, Dejvis, Grifin, Vol, Lilard, Oldridž, Dramond… Ovi otkazi niusu dotakli „Kouča K“, kako je nadimak jednom od najboljih stručnjaka u istoriji košarke. Sa Djukom je pet puta bio koledž šampion, a od 1987. je američki selektor u nekoliko navrata. Pre nego što je otpočeo zlatnu eru na kormilu državnog tima postao je stanovnik „Kuće slavnih” u Springfildu (2001), a posle Rija žezlo će predati takođe legendarnom Gregu Popoviću, petostrukom NBA prvaku, velikom pokloniku srpske košarke, što je, zahvaljujući prijateljstvu sa Dušanom Ivkovićem, potvrdio učešćem na tri „Beogradske klinike“, jednom od najvećih trenerskih hodočašća na svetu.

Ipak, vratimo se Križevskom. Vatreno krštenje na velikim takmičenjima imao je na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990, kada je Jugoslavija predvođena Ivkovićem eliminisala Ameriku u polufinalu (99:91) i prošetala do zlata. Kasnije je Križevski priznao da je koristio neke akcije našeg selektora u pohodu na titulu s Djukom…Još samo dva puta je teren napuštao kao poraženi. U Argenitini u grupnoj fazi protiv Portorika (82:79) i na Svetskom prvenstvu 2006. u Japanu kada je Grčka napravila jednu od najvećih košarkaških senzacija (101:95 u polufinalu). A, onda, krenula je serija kojoj se ne nazire kraj, 34 uzastopne pobede, zlatne medalje na Igrama u Pekingu i Londonu, Svetskim prvenstvima u Istanbulu i Madridu, dve prethodne bronze Križevskog pale su u potpuni zaborav.

Tim koji vodi u Rio je sastavljen od šest iskusnih reprezentativaca i isto toliko debitanata, ali čije NBA statistike i bankovnio računi su garancija kvaliteta. Sa poslednjeg velikog takmičenja, Svetskog kupa u Španiji gde je Amerika pobedila Srbiju u finalu sa 129:92, u olimpijskom timu za Rio su Klej Tompson (Golden Stejt), Demar Derozen (Toronto), Kajri Irving (Klivlend) i Demakrus Kazins (Sakramento), a povratnici su veteran Karmelo Entoni (Njujork) koji je osvojio zlato u Pekingu i Londonu i bronzu u Atini i na SP Japanu, kao i Kevin Durant (Golden Stejt), najkorisniji igrač SP 2010. i član šampionskog tima iz Londona 2012. U grupi novajlija su Harison Barns (Dalas), Džimi Batler (Čikago), Pol Džordž (Indijana), Dejmond Grin (Golden Stejt), Deandre Džordan (L.A Klipres) i Kajl Lovri (Toronto). Amerikanci su pripreme počeli u veseloj atmosferi, svesni snage i i moći u igri „jedan na jedan“, na čemu će uostalom jedino raditi u pripremnom periodu, ali to će biti i osnovna taktika u Riju. Dovoljno za zlato… Križevski ga ni jednom nije pomenuo na okupljanju, valjda i zato što se podrazumeva.

– Svako od nas mora da bude u elementu, niko ne sme da razmišlja da je ovo njegov oproštaj od reprezentacije, da će ovo biti treće zlato za Enetonija ili drugo za nekog drugog… Ovo je tim i budi deo tima. Svako od nas ima karakter koji smo trenirali za uspeh Amerike. Imamo mogućnost da budemo dobri u svim elementima igre, posebno u odbrani jer imamo sjajne igrače – rekao je između ostalog na početku priprema Križevski.

Karmelo Entoni svakako uživa najveće poštovanje zbog zasluga u reprezentaciji. Njegov motivacioni govor sigurno će odzvanjati u ušima saigrača.

– Mnogo ljudi mi je govorilo da ne idem na Igre, ali ja uživam. Bio sam član selekcija Amerike još kao sredoškolac, a sada imam šansu da osvojim još jednu medalju i ne želim da je propustim. Ovo je nova grupa igrača, ali suština je da odemo u Rio, lepo se provedemo i kući donesemo zlato – poruka je zvezde Njujorka.

Amerikancii će do početka olimpijskog turnira odigrati pet kontrolnih utakmica. Protiv Argentine (22 jul), Kine (24. i 26. jul), Venecuele (29. jul) i Nigerije (1. avgust). Na Igrama će se takmičiti u A grupi sa Srbijom, Francuskom, Venecuelom, Kinom i Australijom.

Bez pobede protiv Amerikanaca

Amerikanci su na olimpijskim igrama bili nepobedivi za sve naše prethodne košarkaške generacije. Prvi duel odigran je u Rimu 1960, a Robertson, Vest, Lukas i družina su igrali “košarku za bogove” i slavili 104:42. Četiri godine kasnije u Tokiju Jugoslavija je bila najbliža pobedi, ali su Amerikanci slavili sa 69:61. U Meksiku 1968. bili su dva puta bolji – 73:58 i 65:50 u finalu, kao i 1976. u Montrealu – 112:93 i 95:74 (takođe u finalu). Poslednji susret bio je u finalu Igara u Atlanti 1996, kada je sadašnji selektor Aleksandar Đorđević bio među boljim akterima, ali Amerikanci su osvojili zlato – 95:69.

(Mirko Stojaković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.