U trendu

IŽS: Većina devojčica misle da je vazno da se bave sportom

BEOGRAD – Rezultati ankete „Devojčice i fizička aktivnost“, koju je u novembru sproveo Institut za ženski sport (IŽS), pokazuju da iako većina (88 odsto) devojčica misli da je važno da se devojčice bave sportom, više od polovine njih (čak 57 odsto) zna samo nekoliko devojčica iz njihove škole, koje zapravo treniraju neki sport.

Kako je saopšteno, anketa je sprovedena u novembru u pet gradova u Srbiji, Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi, Požarevcu i Vrnjačkoj Banji, na uzorku od 200 devojčica koje treniraju u besplatnim školama sportova Instituta za ženski sport i njihovih roditelja.

Svaka treća devojčica (35 odsto njih) misli da se u njihovom okruženju dečaci više bave sportom, a anketa je u novembru sprovedena među devojčicama osnovnoškolskog uzrasta, koje treniraju u besplatnim školama sportova Instituta, i njihovih roditelja.

„Ponosni smo na podatke da su skoro sve devojčice, čak 95 njih, primetile pozitivne razlike od kada treniraju, da je skoro svaka druga devojčica, 40 posto njih, prvi put probala neki sport u našim školama, i da su skoro sve devojčice, 94odsto njih, izjavile je da im se veoma sviđaju treninzi“, rekla je Jelena Pavićević, koordinatorka Instituta za ženski sport.

Čak 86 odsto devojčica je primetilo da ima više energije, a skoro svaka treća da je bolje raspoložena od kada redovno trenira.

Skoro polovina devojčica poželelo je da se bavi sportom jer su im to roditelji preporučili, a 26 odsto njih je videlo od drugarica.

Devojčice prema anketi, najčešće počnu da treniraju sport između pete i osme godine (47odsto), sa manje od pet njih 34%, a sa više od osam njih 11%.

Devojčicama se na treninzima najviše dopada kada se takmiče (38%), da igraju u timu (34%) i druženje (32%), a 70 odsto devojčica izjavilo je da prati neke sportove

Među omiljenim sportovima najčešće su navođeni odbojka, košarka i ritmička gimnastika, pokazuje anketa.

Sa druge strane, svi anketirani roditelji smatraju da fizička aktivnost ima veoma veliki uticaj na pravilan razvoj devojčica, a velika većina, 80 pošto njih misli da časovi fizičkog u školi nisu dovoljni.

Isti procenat roditelja primetio je neku pozitivnu promenu kod devojčice od kada trenira, a velika većina roditelja misli da su škole sporta nedostupne za devojčice jer su skupe (38%), nema ih dovoljno (36%) ili su namenjene dečacima (13%).

Većina roditelja (84 odsto) misli da će devojčica ukoliko se redovno bavi sportom imati više šansi da ostvari svoje potencijale kao odrasla osoba.

Skoro svi roditelji (98 odsto njih) misli da fizička aktivnost ima uticaja na mentalno zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar