U trendu

Kako sve teniseri prkose strogim pravilima Vimbldona

Stroga pravila trećeg Gren slem turnira pojedini teniseri teže poštuju, a organizatori im poručuju – istaknite se igrom, a ne stajlingom. Pravilo bele opreme, koje nalaže da je na garderobi učesnika Vimbldona dozvoljen samo znak sponzora, a bilo kakva linija ili šara u boji ne sme biti šira od jednog centimetra, neki suptilno zaobilaze šarenim modnim dodacima, frizorom ili donjim vešom.

Igrači su na sve načine pokušavali da unesu malo šarenila na terene Ol Ingland kluba, pa je jedno vreme bila moda da farbaju kose pred start turnira. Najpopularniji bunt kod teniserki bio je nošenje brushaltera u boji, pa bi ih sudije često opominjale da sakriju bretele i na sledeći meč dođu prikladnije odevene.

Ovo pravilo se spontano nametnulo na Otvorenom prvenstvu Engleske još od prvih mečeva krajem 19. veka. Bela oprema je označavala prestiž, a i bila je praktična jer su se manje videle fleke od znoja. Ipak, Gertrude Moran se 1949. pojavila u kratkoj suknji ispod koje je virio čipkani veš, što je ohrabrilo i druge igračice da se oblače izazovnije. I šarenije.

To je nateralo organizatore da i zvanično uvedu pravilo bele boje, a Andre Agasi je kao mladić bojkotovao tri Vimbldona jer je voleo šarene majice.

Sada gotovo da ne postoji tolerancija na druge boje, pa je Federer opomenut zbog patika sa narandžastim đonom, Kirjosu nije dozvoljeno da na glavu stavi traku iz Vimbldonskog šopa, sa ljubičasto-zelenim prugama, a Serena je morala da zaboravi na svoju „amajliju“ – drečavo crveni donji veš. Njena sestra Venus je prošle godine polovinu jednog meča igrala u sportskom grudnjaku roze boje, prenose „Novosti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.