U trendu

Kina obećana zemlja

Svi fudbalski putevi vode na istok! Kina bi uskoro mogla da se kandiduje za organizaciju i najvećeg fudbalskog takmičenja na planeti.

Za tako nešto postoje svi potrebni uslovi. Poslednjih godina užurbanim koracima se izgrađuju supermoderni stadioni, i to po najnovijim infrastrukturnim standardima, kojima mogu da pozavide i daleko bogatiji klubovi iz Evrope.

Posle invazije stranih trenera, među kojima su prvi bili naši stručnjaci Milovan Đorić na klupi Peking Guana 2001. godine, Kina je počela da uvozi i najbolje svetske fudbalere, doduše, strogo vodeći računa i o domaćim fudbalerima, pa tako danas svaki klub iz prve divizije ima pravo da dovede trojicu stranaca.

Kasnije su u tom klubu, gde je Đorić ostavio snažan trenerski pečat, radili i drugi srpski stručnjaci: Radomir Antić, Ljupko Petrović, Vladimir Petrović Pižon, Aleksandar Stanojević Antić,  Dragomir Okuka, Slaviša Stojanović, Dragan Stojković Piksi..

Prema novom, bogatijem fudbalskom tržištu, počeli su da se okreću i veliki treneri poput Eriksona, Lipija, Skolarija, Zakeronija, Boaša, Kanavara…

Slobodno se može kazati da je ekipa Šangaj Šenhua, pomerila mnoge standarde u svetu fudbala. Tako su dovođenjem Teveza iz argentinske Boke Juniors pomerili granice na svetskom fudbalskom tržištu.

Tevez, kada se probudi, na njegovom bankovnom računu svakog jutra legne novih 103 hiljade evra! To praktično znači da pojedini fudbaleri za godinu u Kini zarade kao primera radi prosečan fudbaler u Srbiji za dvesta godina! On je za dvogodišnji ugovor sa klubom iz Šangaja zaradio neverovatnih 80 miliona evra.

Da Kina sve više postaje mamac i za najveće svetske fudbalere pokazuje činjenica da se neki od njih, poput Vicela koji je imao odličnu ponudu Juventusa, ipak odlučio da karijeru nastavi u Kini. Pre njega za bogato tržište odlučili su se i Hulk, Martins, Pele, Oskar…

Nemanja Gudelj, povremeni srpski reprezentativac potpisao je trogodišnji ugovor sa Tijanđin Tedom, gde će nedeljno zarađivati 100.000 evra! Ipak, mnogi smatraju da je želja Kineza da jednog dana dovedu Ronalda ili Mesija.

Nedavno je za napadača Čelsija Dijega Koštu stigla ponuda od čak 90 miliona evra, dok bi za Ronalda ili Mesija ta cifra mogla da bude čak i utrostručena!

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.