U trendu

Kristijano Ronaldo osumnjičen za utaju poreza

Nakon Lionela Mesija, Nejmara i Samjuela Etoa, portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo mogao bi da postane nova meta španskih poreznih organa.

Prema pisanju lista „El Confidenciala“, zvezda Real Madrida je godinama koristio porezni sistem u Irskoj kako bi prisvojio više novaca od multinacionalnih kompanija sa kojima je sklapao ugovore.

Dokumenti koje je objavio “Football Leaks” otkrivaju da je marketinška kompanija „Multisports & Image Management (MIM) Limited“ osnovana u Dablinu 2004. godine sklapala ugovore sa velikim brendovima sa kojima sarađuje i portugalski fudbaler.

Kompaniju je osnovao advokat Endi Kvin, koji nema direktnu vezu sa Portugalcem. Međutim, „El Confidencial“ navodi da poverljivi dokumenti otkrivaju da MIM od 2012. ugovorom ima prava da koristi ime, pisane ili izrečene izjave, potpis, biografske podatke, fotografije i video snimke koje se odnose na Ronalda.

Sve je to učinjeno jer je porez u Irskoj 12,5 posto, što je duplo manje nego u Španiji. Prema tvrdnjama španskog lista Ronaldo bi za sva primanja španskim vlastima morao da plati 43,5 posto poreza.

Ukoliko se ispostavi da je Ronaldo imao udeo u kompaniji „MIM“ i ako nije prijavljena njegova saradnja sa navedenom kompanijom, mogao bi krivično da odgovara za utaju poreza.

Zbog utaje poreza već su osuđeni Lionel Mesi i Havier Maskerano, a okrivljeni su i Nejmar i Samjuel Eto, a sudski postupci su u toku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.