U trendu

KSS obeležio dva velika jubileja

Košarkaški savez Srbije obeležio je večeras dva jubileja – 20 godina od osvajanja zlata na Evropskom prvenstvu u Barseloni i 40 godina od takvog trijumfa u Liježu.

Ta dva velika uspeha obeležena su večeras u klubu „Privrednik“ na Dedinju, a svečanosti su prisustvovali predsednik KSS Predrag Danilović, legendarni treneri Dušan Ivković i Željko Obradović, kao i sadašnji i bivših reprezentativci.

Zlato u Liježu 1977. godine osvojili su Joško Papić, Dragan Kićanović, Vinko Jelovac, Duje Krstulović, Željko Jerkov, Ante Djogić, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Žarko Varajić, Dražen Dalipagić, Mirza Delibaši, a selektor je bio Aleksandar Nikolić.

U finalnom meču EP u Liježu izabranici legendarnog profesora Aleksandra Nikolića savladali su reprezentaciju Sovjetskog saveza sa 74:61, a taj duel ostao je zapamćen po „odbojci“ Dragana Kićanovića i Zorana Slavnića.

Reprezentaciju na EP u Barseloni predvodio je Željko Obradović, a igrali su Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Zoran Savić, Aleksandar Djordjević, Željko Rebrača, Dejan Tomašević, Saša Obradović, Nikola Lončar, Miroslav Berić, Milenko Topić, Nikola Bulatović i Miroslav Radošević.

Selekcija Željka Obradovića je na šampionatu u Barseloni odbranila titulu prvaka Evrope, osvojenu dve godine ranije u Atini, a jedan od presudnih mečeva druge runde odigrao se 30. juna 1997. u Olimpijskoj dvorani u Badaloni, a bio je to prvi posleratni susret Jugoslavije i Hrvatske pod obručima.

Uoči poslednjeg napada rezultat je bio 62:61 za Hrvatsku, Milenko Topić je ubacio loptu u igru, da bi Aleksandar Djordjević za četiri i po sekunde preveo loptu preko celog terena i postigao još trojku uz zvuk sirene preko podignute ruke Slavena Rimca za pobedu od 64:62.

Reprezentacija Jugoslavije je do kraja prvenstva pobedila Litvaniju u četvrtfinalu Litvaniju, zatim Grke u polufinalu i Italijane u duelu za najsjajnije odličje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.