Lion optužio turske huligane za nerede na utakmici

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (Uefa) najverovatnije će kazniti Lion zbog nereda na stadionu uoči četvrtfinalne utakmice Lige Evropa protiv Bešiktaša, a francuski klub je danas saopštio da je bio „žrtva“ gostujućih huligana.

Sinoćna utakmica četvrtfinala Lige Evropa izmedju Liona i Bešiktaša počela je sa 45 minuta zakašnjenja zbog sukoba navijača dva kluba i ulaska na teren. Navijači francuskog kluba su uleteli na teren pošto su ih pristalice Bešiktaša gadjale bakljama i petardama. Navijači oba kluba su se i juče tokom dana sukobili u gradu.

Zamenik portparola Liona Vensan Ponso priznao je da je francuski klub delimično odgovoran za nerede, ali je dodao da su navijači Bešiktaša započeli sukobe.

„Kao organizatori nosimo deo odgovornosti, ali je očigledno da smo žrtva agresije, ne od navijača, već od turskih huligana“, rekao je Ponso na konferenciji za medije i dodao da je Uefa pokrenula disciplinski postupak.

Šef obezbedjenja Eni Saladin rekla je da je oko 50 turskih navijača nasilno ušlo na stadion, kao i da su oni odgovorni za nerede. Ona je dodala da je da su turski huligani sa gornjeg dela tribina bacali pirotehnička sredstva na donji deo, odakle su ljudi bili primorani da udju na teren.

„Pored 700 policajaca nismo bili u mogućnosti da sprečimo ovu grupu ljudi. Bili su odlučni i dobili su ono što su hteli“, rekla je Saladinova.

Ona je dodala da je policija tu grupu navijača izbacila sa stadiona pošto ih je identifikovala.

Utakmica izmedju Liona i Bešiktaša završena je pobedom francuskog kluba od 2:1 posle preokreta. Revanš će se igrati narednog četvrtka u Istanbulu, koji ima reputaciju jednog od najneprijateljskijih gradova u Evropi za posete navijača.

Predsednik Liona Žan Mišel Ola kazao je da je klub dobio zabranu da vodi svoje navijače na revanš, a on je takvu odluku nazvao nepravednom i nelogičnom.

„Ne znam šta bi bilo najbolje, da li možda da se igra pred praznim stadionom ili na neutralnom terenu?! Bilo bi veoma opasno da ovaj tim ponovo bude izložen istim navijačima kao sinoć. Ne osećamo se baš sigurnim“, rekao je Ola.

On je pozvao Uefu da preuzme svoj deo odgovornosti i zatražio ozbiljne kazne za one koji su povredili navijače Liona.

Uefa je ove nedelje povećala mere bezbednosti na utakmicama Lige šampiona i Lige Evropa nakon napada na ekipu Borusije u Dortmundu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.