U trendu

Mafijaške bande ugrožavaju fudbal, kaže novi prvi čovek sporta Grčke

„Sport nije rat, i nikada nećemo prihvatiti delovanje mafijaških bandi. Dosta je bilo!“, rekao je novi zamenik ministra kulture Grčke, zadužen za sport, Jorgos Vasiliadis danas, dan posle sumnjivog požara u kući jednog fudbalskog sudije.

„Društvo i grčka vlada neće tolerisati nijednu organizovanu kriminalnu bandu“, upozorio je Vasiliadis posle sastanka s premijerom Aleksisom Ciprasom.

Postavljen prošle nedelje za zamenika ministra sporta, Vasiliadis se sastao s Ciprasom posle požara u sumnjivim okolnostima u kući predsednika Komisije fudbalskih sudija Jorgosa Bikasa.

Zbog tog požara grčka Fudbalska federacija je u sredu obustavila sva profesionalna takmičenja.

Jorgos Vasiliadis je objasnio da antiteroristička služba istražuje „napad mafijaškog tipa“ i da će Federacija odlučiti kada će se ponovo igrati utakmice, ali tek pošto se ispune svi uslovi bezbednosti.

Zamenik ministra je takođe najavio da će se u petak sastati sa udruženjima novinara da bi našli način da se zaustave provokacije u medijima koje mogu podstaći nasilje navijača.

Vlada će Federaciji predložiti „oštrije sankcionisanje“ klubova u slučaju nasilja, rekao je on i pomenuo čak i „povlačenje klubova iz svih evropskih takmičenja ako se stvari ne normalizuju“.

Nasilje je endemska zlo u grčkom fudbalu. Prošle sezone, izbilo je nasilje u polufinalu Kupa u meču PAOK-Olimpijakos što je primoralo Vladu da odloži finale za nekoliko nedelja.

Ove godine, 18. avgusta, Vlada je bila primorana da odloži šampionat, u strahu od sukoba navijača, i uz nepoverenje prema Federaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.